Как да изключим автоматичното пренасочване към съмнителни сайтове?

Кратък гайд за най-популярните браузъри
На всеки от нас се е случвало да цъкне на невинен на вид линк, след което да се озове вместо при обещаната философска статия за това как да бъде по-добър човек, в множество на брой прозорци с различно съмнително съдържание - от секс магазини, през фишинг сайтове и дори до чисти вируси.

Това лесно може да бъде предотвратено само с няколко прости настройки в браузъра, които блокират автоматичното пренасочване. Ето как:

Google Chrome

От известно време насам Chrome блокира по подразбиране автоматичното пренасочване. Ако искате все пак да проверите дали тази опция е включена във вашия браузър, това става много лесно.

Как да изключим автоматичното пренасочване към съмнителни сайтове?

Отворете Chrome и изберете иконката с три точки в горния десен ъгъл. От падащото меню, което се появява, избирате Настройки (Settings). На страницата, която се отваря в последствие скролвате до най-долната част и избирате Разширени (Advanced). В секцията за Поверителност и Сигурност (Privacy and Security) изберете Настройки за съдържанието (Content Settings) -> Изскач. прозорци и пренасочвания (Pop-up windows and redirects). Опцията трябва да е Блокирано (препоръчително).

Microsoft Edge

Опцията за блокиране на пренасочване в Microsoft Edge е малко скрита (все пак това е Microsoft), тъй като този термин не се споменава изобщо. Въпреки това, тя е налична.

Как да изключим автоматичното пренасочване към съмнителни сайтове?

Отворете браузъра и изберете иконката с три точки в горния десен ъгъл (те са хоризонтални, за разлика от тези при Chrome). След това изберете Настройки (Settings) -> Поверителност и сигурност (Privacy and Security), след което трябва да включите опциите Блокиране на изскачащи прозорци (Block Pop-ups) и Windows Defender Smart Screen.

Internet Explorer

Ако по някаква причина използвате Internet Explorer, първото нещо, което трябва да направите, е да спрете! При невъзможност да изпълните тази наша скромна препоръка, има начин да се защитите дори в този браузър.

Как да изключим автоматичното пренасочване към съмнителни сайтове?

Отворете IE и изберете иконата Настройки (която прилича на зъбно колело) в горния десен ъгъл. От падащото меню избирате Интернет (Internet Options). В реда табове има Сигурност (Security) и след като цъкнете на него ще можете да промените нивото на сигурност чрез плъзгач. Преместете го на Високо (High) и Windows ще блокира автоматично пренасочването.

Mozilla Firefox

Отворете браузъра и изберете трите хоризонтални линии в горния десен ъгъл. От падащото меню избирате Options. На страницата, която се отваря после избирате Поверителност и сигурност (Privacy and Security) в лявата колона.

Как да изключим автоматичното пренасочване към съмнителни сайтове?

Има две опции, които трябва да са избрани - първата е чекбокс за блокиране на изскачащи прозорци (Block pop-up windows). Втората е блокиране на опасно или подвеждащо съдържание (Block dangerous and deceptive content).

Opera

Тъй като Opera ползва същия енджин като Chrome, стъпките са много сходни. По принцип автоматичното пренасочване трябва да е забранено по подразбиране. За да проверите дали е така, следвате стъпките от Chrome секцията. Избирате меню (Menu) в горния ляв ъгъл, избирате Настройки (Settings). На страницата, която се отваря в последствие скролвате до най-долната част и избирате Разширени (Advanced). В секцията за Поверителност и Сигурност (Privacy and Security) изберете Настройки за съдържанието (Content Settings) -> Изскач. прозорци и пренасочвания (Pop-up windows and redirects). Allowed опцията трябва да бъде изключена.

Как да изключим автоматичното пренасочване към съмнителни сайтове?

още по темата

Microsoft пусна публична демонстрационна версия на обновения Edge

Браузърът е базиран на ядрото с отворен код Chromium, зад което стои Google
16.04.2019 / 11:05

Нигерийските принцове станаха космонавти

В нов опит за измама измислен герой събира пари, за да се завърне на Земята
08.03.2019 / 05:17

Стана ясен дизайнът на браузъра Microsoft Edge, прехвърлен на енджина на Chrome

Edge може да загуби своята идентичност и да заприлича на своя конкурент от Google
06.03.2019 / 04:19

А1 предупреждава за фишинг сайтове, ползващи логото на компанията

Те се ползват с цел измама, подчертават от телекома
14.02.2019 / 03:09

Фалшиво приложение за Android краде криптовалути през клипборда

Програмата вече е свалена от Google Play
14.02.2019 / 02:24
Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.