Как да изключим автоматичното пренасочване към съмнителни сайтове?

Кратък гайд за най-популярните браузъри
На всеки от нас се е случвало да цъкне на невинен на вид линк, след което да се озове вместо при обещаната философска статия за това как да бъде по-добър човек, в множество на брой прозорци с различно съмнително съдържание - от секс магазини, през фишинг сайтове и дори до чисти вируси.

Това лесно може да бъде предотвратено само с няколко прости настройки в браузъра, които блокират автоматичното пренасочване. Ето как:

Google Chrome

От известно време насам Chrome блокира по подразбиране автоматичното пренасочване. Ако искате все пак да проверите дали тази опция е включена във вашия браузър, това става много лесно.

Как да изключим автоматичното пренасочване към съмнителни сайтове?

Отворете Chrome и изберете иконката с три точки в горния десен ъгъл. От падащото меню, което се появява, избирате Настройки (Settings). На страницата, която се отваря в последствие скролвате до най-долната част и избирате Разширени (Advanced). В секцията за Поверителност и Сигурност (Privacy and Security) изберете Настройки за съдържанието (Content Settings) -> Изскач. прозорци и пренасочвания (Pop-up windows and redirects). Опцията трябва да е Блокирано (препоръчително).

Microsoft Edge

Опцията за блокиране на пренасочване в Microsoft Edge е малко скрита (все пак това е Microsoft), тъй като този термин не се споменава изобщо. Въпреки това, тя е налична.

Как да изключим автоматичното пренасочване към съмнителни сайтове?

Отворете браузъра и изберете иконката с три точки в горния десен ъгъл (те са хоризонтални, за разлика от тези при Chrome). След това изберете Настройки (Settings) -> Поверителност и сигурност (Privacy and Security), след което трябва да включите опциите Блокиране на изскачащи прозорци (Block Pop-ups) и Windows Defender Smart Screen.

Internet Explorer

Ако по някаква причина използвате Internet Explorer, първото нещо, което трябва да направите, е да спрете! При невъзможност да изпълните тази наша скромна препоръка, има начин да се защитите дори в този браузър.

Как да изключим автоматичното пренасочване към съмнителни сайтове?

Отворете IE и изберете иконата Настройки (която прилича на зъбно колело) в горния десен ъгъл. От падащото меню избирате Интернет (Internet Options). В реда табове има Сигурност (Security) и след като цъкнете на него ще можете да промените нивото на сигурност чрез плъзгач. Преместете го на Високо (High) и Windows ще блокира автоматично пренасочването.

Mozilla Firefox

Отворете браузъра и изберете трите хоризонтални линии в горния десен ъгъл. От падащото меню избирате Options. На страницата, която се отваря после избирате Поверителност и сигурност (Privacy and Security) в лявата колона.

Как да изключим автоматичното пренасочване към съмнителни сайтове?

Има две опции, които трябва да са избрани - първата е чекбокс за блокиране на изскачащи прозорци (Block pop-up windows). Втората е блокиране на опасно или подвеждащо съдържание (Block dangerous and deceptive content).

Opera

Тъй като Opera ползва същия енджин като Chrome, стъпките са много сходни. По принцип автоматичното пренасочване трябва да е забранено по подразбиране. За да проверите дали е така, следвате стъпките от Chrome секцията. Избирате меню (Menu) в горния ляв ъгъл, избирате Настройки (Settings). На страницата, която се отваря в последствие скролвате до най-долната част и избирате Разширени (Advanced). В секцията за Поверителност и Сигурност (Privacy and Security) изберете Настройки за съдържанието (Content Settings) -> Изскач. прозорци и пренасочвания (Pop-up windows and redirects). Allowed опцията трябва да бъде изключена.

Как да изключим автоматичното пренасочване към съмнителни сайтове?

още по темата

Как да намалим потреблението на мобилни данни (част 1)

Харчите прекалено много мегабайти? Ето какво може да направите.
16.09.2019 / 12:43

Microsoft пусна публична демонстрационна версия на обновения Edge

Браузърът е базиран на ядрото с отворен код Chromium, зад което стои Google
16.04.2019 / 11:05

Нигерийските принцове станаха космонавти

В нов опит за измама измислен герой събира пари, за да се завърне на Земята
08.03.2019 / 05:17

Стана ясен дизайнът на браузъра Microsoft Edge, прехвърлен на енджина на Chrome

Edge може да загуби своята идентичност и да заприлича на своя конкурент от Google
06.03.2019 / 04:19

А1 предупреждава за фишинг сайтове, ползващи логото на компанията

Те се ползват с цел измама, подчертават от телекома
14.02.2019 / 03:09
Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.