Как да защитим самоличността си онлайн през 2019 г.

Увеличете сигурността на паролите си чрез спазването на няколко прости правила
Замисляли ли сте се колко важни са паролите за вашата дигитална същност? Тези комбинации от символи защитават вашите устройства и онлайн услугите, които ползвате. Те са ключът дигиталния ви портфейл, защитават онлайн комуникациите ви, осигуряват неприкосновеност на профилите ви в социалните мрежи и т.н.

Въпреки че са толкова важни, паролите съвсем не са перфектният ключ, предупреждават от FreedomOnline.bg. Разбиването им може да доведе до кражба на вашите лични данни, важна информация и дори финансови средства. Много потребители сами услесняват това, избирайки слаби пароли или разчитайки само на една парола за достъп до всички онлайн услуги.

Компанията за информационна сигурност ESET е съставила пет лесни за спазване съвета за разумно използване на пароли.

Използвайте фрази

Стандартните пароли са едновременно трудни за запомняне и лесни за отгатване, подчертават спецалистите. Ако вместо тях използвате фрази (т.е. комбинация от няколко думи), това прави паролата лесна за запомняне и по-трудна за отгатване. Колкото повече думи съдържа вашата фраза, толкова по-добре.

От ESET препоръчват да изберете фраза с поне 7 думи. "Броят на възможните комбинации нараства експоненциално с всяка следваща дума, а това намалява значително вероятността паролата ви да бъде отгатната", коментират от компанията.

Избягвайте смислени комбинации от думи

Не правете грешката да избирате смислени фрази: например имена на филми, песни, любими цитати и т.н. Такива фрази са по-лесни за отгатване. Вместо това се спрете комбинация, която лесно можете да запомните, но няма смисъл за никой друг.

Пример за такава фраза е drain hearings power homes. Със сегашните технологии, по данни на сайта Use A Passphrase, разбиването на парола с такъв брой символи би отнело стотици хиляди години.

Можете да направите паролата още по-трудна за разбиване като добавите числа или специални символи. Например: dr@1nhear1ngspowеrhome$.

Забравете за многократното използване на пароли

Не използвайте една и съща парола за две или повече онлайн услуги. Причината е логична – ако по някаква причина някой разбере коя парола използвате, той вече разполага с един ключ, който отключва много врати.

Може би си мислите: "Но как някой ще разбере в кои акаунти използвам тази парола?" Всъщност е по-лесно, отколкото си мислите. Нарича се credential stuffing – автоматизиран процес, с който хакерите тестват дали някоя хакната вече парола няма да отключи вашия акаунт. Ако този акаунт се отключва със същата парола, която вече е била хакната, това ви оставя без никаква защита.

Разбира се, ако не трябва да използвате една парола повече от веднъж, това означава, че ще трябва да помните ужасно много пароли. От ESET препоръчват използването на мениджър за управление на пароли, който помни всички дигитални ключове вместо вас.

Използвайте двуфакторна автентикация

Двуфакторната автентикация дава още едно ниво на защита на вашия акаунт след паролата. Дори и някой да знае паролата ви, двуфакторната автентикация го спира да получи достъп до вашата дигитална самоличност.

Много онлайн услуги като Facebook и Google такава опция, но тя се активира само по желание на потребителя. Често имате на разположение избор за двуфакторна автентикация със SMS (получавате код за автентикация като текстово съобщение на телефона си), с допълнително приложение (приложението генерира кода) или с физически носител (т.нар. тоукън, който обикновено прилича на флашка).

"Малкото допълнително усилие, което правите, за да се впишете в акаунта си с двуфакторна автентикация, се отплаща. Най-малкото защото няма как да станете жертва на престъпник, който знае вашата парола", посочват от ESET.

Използвайте по-малко пароли

Звучи като противоречие с казаното дотук, но не е така. Важно е да използвате различни пароли за различните онлайн услуги. Ако обаче имате регистрации, които вече не използвате, то следва да ги деактивирате. Става дума за електронни пощи, форуми, онлайн игри и др.

Защо ви е да го правите?

"Проблемът е, че всяка такава услуга носи риск. Доставчикът на услугата може да претърпи пробив и паролата ви да се озове в грешните ръце", подчертават специалистите от ESET.

Добре е да помислите и за закриване на акаунтите, които са обвързани с профилите ви в социалните мрежи. Много услуги и приложения дават възможност да ги достъпвате чрез профила си във Facebook или Google.

В повечето случаи деактивирането на онлайн услуга става бързо. Достатъчно е да влезете в профила си и да посетите секцията с настройките за поверителност.
още по темата

Смартфони с Android на популярни марки идват с инструменти за следене

Запушването на "пробойните" е невъзможно
18.11.2019 / 06:32

Трябва ли да плащаме за антивирусен софтуер?

Windows Security се изравнява по ефективност с големите имена в бранша
25.09.2019 / 03:24

Какво да правим ако пощата ни е хакната

Без паника! Ето няколко практически съвета.
24.06.2019 / 05:52

Facebook е съхранявала стотици милиони пароли в незащитен вид

Достъп до тях са имали хиляди служители на социалната мрежа
25.03.2019 / 11:33

Facebook тайно плаща на потребители за пълен достъп до техните данни

VPN приложение, наречено Facebook Research, позволява на компанията да има пълен достъп до цялата смартфон и уеб дейност на включилите се в програмата
30.01.2019 / 03:46
Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.