HDMI или DisplayPort: как да свържем монитора си

Каква е разликата между двата стандарта и на кой да се спрем?
Изборът на монитор е свързан с оценка на различни фактори, като един от тях е как точно той ще бъде свързан с компютъра или конзолата. Различните портове идват със своите възможности и съвместимости. Най-добре е да започнете с поглед към гърба на своето устройство, за да видите с какви възможности разполагате.

Ако сте притежател на гейминг компютър, то на видеокартата ще забележите два порта, изглеждащи подобно един на друг. Това са HDMI и DisplayPort. Първият е често срещан в потребителската електроника. Вторият се среща по-рядко, но все пак е повече от достатъчно разпространен. Двата аудио/видео стандарта са сходни, но същевременно различни.

Какви са разликите и на кой да се спрем? Отговорът, очаквано, е "Зависи".

Свързване с HDMI

Това е порт, с който вероятно сте запознати. Той широко разпространен при телевизорите, DVD и BluRay устройствата и гейм конзолите. HDMI може да пренася видео с висока резолюция и както и аудио сигнали през един кабел, което улеснява свързването на техниката в хола. Налице са няколко версии на стандарта:
  • HDMI 1.4 – поддържа до 4K резолюции с до 24 херца (при 4096 на 2160 пиксела) и 30 херца (ппри 3840 на 2160 пиксела) и 1080p при 120 херца;
  • HDMI 2.0 – до 4K с 60 херца, следващите подверсии (HDMI 2.0a и 2.0b) добавят поддръжка на HDR;
  • HDMI 2.1 – поддържа до 10K резолюция при 120 херца, подобрен HDR с динамични метаданни, както възможност за предаване на Dolby Atmos и DTS:X звук от дисплея към външен усилвател.
Разбира се, горните обяснения са опростени. Налице са и други подобрения във всеки стандарт, но за потребителите на компютри именно това е най-важното.

В допълнени всички модерни HDMI портове поддържат технологията AMD FreeSync, която елиминира накъсването на изображението в игрите, синхронизирайки опресняването на монитора с кадрите, подавани от видеокартата. По-новите версии поддържат по-високи честоти на синхронизация. HDMI обаче не поддържа аналогичната технология на Nvidia – G-Sync. За да се възползвате от нея ще ви е необходим DisplayPort.

HDMI, mini-HDMI и micro-HDMI

HDMI, mini-HDMI и micro-HDMI


Имате на разположение три разновидности на HDMI. Най-често срещанията, Type-A се среща често в телевизори, проектори, цифрови приемници и лаптопи. Налице са и два умалени версии, наречени mini-HDMI (Type-B), който се вгражда в лаптопи и таблети и най-компактният micro-HDMI (Type-C), предназначен за таблети и смартфони.

Свързване с DisplayPort

Този стандарт наподобява HDMI, но е различен конектор. Среща се по-често при компютрите, октолкото при телевизорите. Той също носи видео с висока резолюция а, в много случаи и звук. При модерните монитори ще откриете някоя от следните разновидности:
  • DisplayPort 1.2 – поддържа до 4K при 60 херца, а някои 1.2a портове поддържат AMD FreeSync;
  • DisplayPort 1.3 – до 4K при 120 херца, 8K при 30 херца;
  • DisplayPort 1.4 – поддържа 8K при 60 херца и HDR.
Гледайки горните данни, човек може да заключи, че този стандарт отстъпва на HDMI (особено имайки предвид версия 2.1). DisplayPort обаче е налице в много монитори и идва със своите предимства.

На първо място стандартът поддържа FreeSync на AMD и G-Sync на Nvidia, така че можете да се радвате на гладък гейминг, независимо от това каква видеокарта ползвате. Разбира се, мониторът ви трябва да поддържа съответната технология. Допълнително през един DisplayPort можете да свържете няколко монитора.

Mini DisplayPort и DisplayPort

Mini DisplayPort и DisplayPort


DisplayPort се предлага в две разновидности. Както и при HDMI налице е пълноразмерна версия, но умалената алтернатива е само една. Тя носи името Mini DisplayPort, разработена е от Apple на практика представлява същият физически конектор като ThunderBolt. Редно е да се отбележи обаче, че някои лаптопи могат да предават DP сигнали през USB-C.

Изборът на порт, на който да свържете новия си монитор, зависи от неговите възможности и от опциите, от които имате нужда. DisplayPort е по-универсален. Но ако например дисплеят ви дава възможност за избор между HDMI 2.0 и DisplayPort 1.2, то първият би бил по-удачният избор заради поддръжката на HDR.
още по темата

Поддръжката на 8К резолюция в DisplayPort 2.0 идва в края на 2020 г.

DisplayPort 2.0 е предвиден за до 16К при 60 кадъра в секунда
24.07.2019 / 06:13

Как да активираме FreeSync с новите драйвъри GeForce 417.71 на NVIDIA

Възможни са обаче проблеми с несертифицирани екрани
16.01.2019 / 01:45

CES 2019: Razer представи геймърски монитор

Компанията стъпва в нов за нея пазарен сегмент
09.01.2019 / 06:22

NVIDIA ще осигури поддръжка на G-Sync на FreeSync монитори

Съответният драйвър се очаква в средата на януари.
09.01.2019 / 12:15
Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.