Как да отключим Developer опциите в Android

Инструментите за разработчици на Google предлагат забавни и полезни възможности
Дори да не ви се занимава с "руутване" Android смартфона си, имате възможност да изпробвате различни опции, които по подразбиране са изключени. На всяко устройство с операционна система от Google може да бъдат активирани т.нар. Developer опции, които позволяват да получите достъп достъп до функции, които са "заключени" за масовия потребител.

Както можете да очаквате опциите за разработчици са скрити, но вие можете лесно да получите достъп до тях. Трябва само да знаете къде да търсите

Открийте версията на Android

Преди да активирате Developer опциите на своето устройство, трябва да откриете из менютата версията на операционната му система. При повечето смартфони за целта можете просто да напишете build number в търсачката. Ето как вероятно ще изглежда съответният екран:

Как да отключим Developer опциите в Android

Android One: Settings > About Phone > Build Number

Samsung: Settings > About phone > Software information > Build number

Huawei: Settings > System > About Phone > Build Number

LG: Settings > About phone > Software info > Build number

HTC: Settings > About > Software information > More > Build number

OnePlus: Settings > About phone > Build number

Активиране на скритите опции

След като намерите информацията за версията на Android, трябва да докоснете съответния ред седем пъти последователно седем пъти. Точно така – седем пъти. След първите няколко на екрана ще се появи съобщение от рода на "You are now X steps away from being a developer", където X е оставащият брой докосвания.

Как да отключим Developer опциите в Android

Накрая ще се появи съобщение "You are now a developer!". Честито, вече сте разработчик! В опциите ще се появи ново подменю, озаглавено Developer Options. Някои смартфони може да ви предупредят да внимавате, а при други може да се наложи да въведете кода за отключване на устройството.

Въпреки, че повечето опции в новото меню наистина са предназначени само за разработчици, все пак там можете да откриете и полезни неща като high-fi кодеци, настройки за notch-a, за скоростта на анимациите при навигация из операционната система, извеждане на информация за натовареността на процесора и т.н. Експериментирайте на свой риск!

Как да отключим Developer опциите в Android

Скриване не опциите

Преди за да скриете отново въпросното меню се налагаше да върнете заводските настройки. Сега обаче при повечето устройства с Android 8 или по-нова имате на разположение опция за скриване на тези опции. За да получите достъп отново достъп до менюто трябва пак "да станете разработчик" по описания вече начин.
още по темата

Как да защитим смартфона си

Използвайте официални магазини за приложения, следете исканите права за достъп и не се доверявайте на непознати разработчици
19.12.2018 / 05:42

Различните типове протектори за екран и как да изберем правилният

Протекторите обикновено могат да бъдат разделени на няколко прости типа, всеки със своите предимства и недостатъци
17.11.2018 / 11:42

Editorial: Съвети при избор на смартфон

Детайлно ръководство за ориентация в технологичната джунгла
26.10.2018 / 11:50
Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.