Как да защитим смартфона си

Използвайте официални магазини за приложения, следете исканите права за достъп и не се доверявайте на непознати разработчици
175 млрд. са сумарните сваляния на мобилни приложения през 2017 г. по данни App Annie. Това превръща разработката на мобилни приложения в бизнес за 86 млрд. долара – толкова са похарчили потребителите през същата година.

Свалянето на мобилни приложения обаче крие рискове, предупреждават от FreedomOnline.bg. Съществуват приложения, които идват със скрити зловредни "функции". Има случаи, при които зловреден код е маскиран като напълно безобидно приложение, но всъщност краде данните за онлайн банкиране. Понякога тези приложения успяват да прескочат филтрите на официалните магазини като Google Play и да се представят за легитимни софтуерни продукти.

За да се предпазите от зловредни приложения, е добре да следвате няколко лесни съвета.

Сваляйте само от официалните магазини

Избягвайте да сваляте приложения от неофициални хранилища. Контролът там е занижен (или липсва напълно), което означава, че е много по-вероятно да попаднете на зловреден код. Наскоро в такова хранилище беше открит опасен малуер, който прави скрити PayPal плащания.

Проверявайте правата за достъп

Преди да инсталирате приложение, вие виждате списък с функциите на смартфона, до които то трябва да има достъп. Преглеждайте този списък и си задавайте въпроса дали наистина исканият достъп е необходим за функционирането на приложението. Например приложение- фенерче няма защо да има нужда от достъп до вашите SMS-и.

Обръщайте внимание ревютата

Преди да свалите непознато приложение, прочетете потребителските отзиви. Там обаче също трябва да внимавате, защото зловредните приложения могат да имат много положителни ревюта. В повечето случаи фалшивите коментари те се разпознават, защото звучат твърде добре и използват едни и същи фрази и определения. Като допълнителна мярка може да проверите рейтинга и броя на свалянията.

Сваляйте приложения от разработчици, които познавате

Придържайте се към приложения от разработчици с добра репутация. Добра идея е да направите бързо проучване на конкретния разработчик и да хвърлите едно око на други негови продукти, преди да инсталирате приложението.

Използвайте антивирусен софтуер за смартфони

Последният съвет няма как да е задължителен, тъй като става дума за платени услуги. Все пак – налице са различни софтуерни решения за смартфони, които предлагат антивирусна защита и предпазват срещу зловредни приложения. Те имат и много допълнителни ползи като защита от спам или функция за локализиране на откраднато или изгубено устройство.
още по темата

Бъг в ES File Explorer дава лесен достъп на хакери до смартфона ви през Wi-Fi

Съветваме ви, ако ползвате приложението, засега да го деинсталирате
18.01.2019 / 05:52

Как да защитим самоличността си онлайн през 2019 г.

Увеличете сигурността на паролите си чрез спазването на няколко прости правила
10.01.2019 / 05:28

Игри в App Store комуникират с известен сървър за злонамерен софтуер

Самите приложения изглеждат безвредни, но са заредени с реклами, които е възможно да бъдат използвани в ущърб на потребителите
07.01.2019 / 01:44

Как да отключим Developer опциите в Android

Инструментите за разработчици на Google предлагат забавни и полезни възможности
03.01.2019 / 03:55

Google получи "зелена светлина" за развитие на проекта си Soli

Платформата използва широколентов радар за улавяне на движенията на ръцете, превръщайки ги в команди за мобилни устройства
03.01.2019 / 01:22
Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.