Как да се предпазим от спам

85% от мейлите по света са спам
Повечето хора възприемат спама като досадни рекламни съобщения, които заливат електронната им поща. Всъщност обаче, това е събирателно понятие за сички нежелани съобщения – включително и такива, съдържащи връзки към зловреден код, обясняват от FreedomOnline.bg.

Към края на ноември 2018 г. над 85% от всички изпратени имейл съобщения по света са спам, сочат данните на Talos Intelligence. Важно е да се отбележи, че активността на "спамърите" нараства по време на определени периоди като коледните празници. Тогава потребителите очакват да получават съобщения за промоции, намаления и т.н. Това увеличава вероятността те да кликнат върху линк или файл, който може да зарази компютъра им със зловреден софтуер.

Спамът е глобална заплаха и борбата с него не се ограничава до това просто да триете купищата съобщения, които получавате. Рискът могат да бъде намален значително чрез спазването на няколко основни правила.

Не публикувайте лични и служебни мейли онлайн

Избягвайте да публикувате имейл адресите си във форуми, сайтове за обяви, онлайн магазини, коментари в блогове и т.н. Веднъж станали публични, те попадат в бази данни с адреси, които след това се използват от кибер престъпници.

Не отваряйте линкове и файлове в писма от непознати имейл адреси

Основно правило в информационната сигурност е да не се отварят линкове или файлове в писма, идващи от непознат или съмнителен източник. Те могат да препращат към зловреден код, който да зарази компютъра.

Не отговаряйте на спам съобщения

Дори и да не съдържат връзки към зловреден код, отговарянето на спам съобщения показва, че вашият имейл адрес все още е активен и се използва. Така давате на спамърите допълнителен стимул да ви обсипват с още съобщения.

Използвайте антивируснo решение с антиспам защита и го обновявайте

Повечето антивирусни програми имат вградени филтри против спам и фишинг. Те проверяват източника на всяко съобщение във вашата пощенска кутия, използвайки масив от т.нар. бели и черни списъци. Ако източникът е маркиран като спамър и се счита за потенциално опасен, то писмото въобще не достига до пощенската кутия.
още по темата

Какво да правим ако пощата ни е хакната

Без паника! Ето няколко практически съвета.
24.06.2019 / 05:52

Как да не се излагаме на риск, когато ползваме публична WI-Fi мрежа

Сведете до минимум възможността за кражба на лични данни
18.01.2019 / 08:28

Скрипт може да преминава аудио версията на reCAPTCHA

Филтърът срещу спам се използва от над 3,8 млн. сайта, включително и почти 600 български
14.01.2019 / 06:14

ESET алармира за фишинг атака срещу потребители на Netflix

Вижте как сработва една подобна атака
11.01.2019 / 05:59

Игри в App Store комуникират с известен сървър за злонамерен софтуер

Самите приложения изглеждат безвредни, но са заредени с реклами, които е възможно да бъдат използвани в ущърб на потребителите
07.01.2019 / 01:44
Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.