Изследователи определиха най-безопасните месинджъри

Много от разпространените приложения не пазят особено добре данните на потребителите
Руската компания Artezio е провела изследване на някои двадесетте най-популярни приложения за обмяна на бързи съобщения и е избрала осем от тях, които предлагат най-висока степен на защитеност. Анализаторите са подбирали услуги, работещи на най-популярните платформи – iOS и Android.

Те са оценявани по общо 30 показателя, сред които наличие на алгоритми за шифроване на данните и тяхната надеждност, готовност за разкриване на лични данни след заявки от трети лица, защита от нестандартни методи за прихващане на трафика, както и степен на защита на съхраняваната информация. Особена тежест за крайните оценки имат качеството на криптирането и наличието на двуфакторна автентикация.

Повече от половината от споменатия първоначален брой приложения не са преминали дори първичното отсяване. Дванадесет от тях не са покрили дори минималните изисквания на Artezio. Останалите осем са класирани по различните показатели, като на първо място е услугата Signal.

Изследователи определиха най-безопасните месинджъри

От компанията обясняват избора си с наличието на двуфакторна автентикация, активираното по подразбиране шифроване на данните, както и качеството на отговорните за това алгоритми. Signal обаче няма как да бъде наречен идеално решение, тъй като има и слаби страни, като липса на защита от скрийншоти (снимки на изображението на екрана) и невъзможност за изтриване на вече изпратени съобщения.

На втора позиция в класацията е Wickr, който предлага различни набори от функции в безплатния и платения си вариант. На трета позиция пък е Telegram, при който системата за шифроване на съобщенията не е включена по подразбиране. Челната осмица от месинджъри се допълва още от Confide, Viber, Line, WhatsApp и iMessage.

Artezio не са публикували списъка с двадесетте тествани приложения. Като лош пример обаче е изрично е посочен популярният Facebook Messeger, който е определен като "най-небезопасен за конфиденциална кореспонденция". От компанията обосновават заключението си с обяснения за ниска защита на потребителската информация, както и готовността на компанията да я споделя с трети страни.

Интересно е да се отбележи, че класираното на седма позиция приложение WhatsApp е собственост на Facebook. В резултат то е с ниска оценка за готовността за споделяне на потребителски данни.
още по темата

Браузърът Chrome използва автоматично генерирани криптоалгоритми

Разработената МТИ система Fiat Cryptography обещава висока сигурност и бързодействие
29.07.2019 / 06:06

В САЩ искат да забранят шифроването в WhatsApp, Telegram и др.

Администрацията на президента търси забрана на пълното криптиране в месинджърите
03.07.2019 / 12:24

Уязвимост в WatsApp за iPhone дава достъп до чужди съобщения

Тя дава възможност за заобикаляне на биометричната автентикация
21.02.2019 / 12:04

Нов дизайн и оптимизирани функционалности във Viber 10

Последната версия на приложението за комуникация предлага подобрено потребителско изживяване
05.02.2019 / 12:28

Instagram, Facebook Messenger и WhatsApp ще се слеят в едно

Марк Цукърбърг възнамерява да направи от трите месинджъра един
28.01.2019 / 01:15
Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.