Изследователи определиха най-безопасните месинджъри

Много от разпространените приложения не пазят особено добре данните на потребителите
Руската компания Artezio е провела изследване на някои двадесетте най-популярни приложения за обмяна на бързи съобщения и е избрала осем от тях, които предлагат най-висока степен на защитеност. Анализаторите са подбирали услуги, работещи на най-популярните платформи – iOS и Android.

Те са оценявани по общо 30 показателя, сред които наличие на алгоритми за шифроване на данните и тяхната надеждност, готовност за разкриване на лични данни след заявки от трети лица, защита от нестандартни методи за прихващане на трафика, както и степен на защита на съхраняваната информация. Особена тежест за крайните оценки имат качеството на криптирането и наличието на двуфакторна автентикация.

Повече от половината от споменатия първоначален брой приложения не са преминали дори първичното отсяване. Дванадесет от тях не са покрили дори минималните изисквания на Artezio. Останалите осем са класирани по различните показатели, като на първо място е услугата Signal.

Изследователи определиха най-безопасните месинджъри

От компанията обясняват избора си с наличието на двуфакторна автентикация, активираното по подразбиране шифроване на данните, както и качеството на отговорните за това алгоритми. Signal обаче няма как да бъде наречен идеално решение, тъй като има и слаби страни, като липса на защита от скрийншоти (снимки на изображението на екрана) и невъзможност за изтриване на вече изпратени съобщения.

На втора позиция в класацията е Wickr, който предлага различни набори от функции в безплатния и платения си вариант. На трета позиция пък е Telegram, при който системата за шифроване на съобщенията не е включена по подразбиране. Челната осмица от месинджъри се допълва още от Confide, Viber, Line, WhatsApp и iMessage.

Artezio не са публикували списъка с двадесетте тествани приложения. Като лош пример обаче е изрично е посочен популярният Facebook Messeger, който е определен като "най-небезопасен за конфиденциална кореспонденция". От компанията обосновават заключението си с обяснения за ниска защита на потребителската информация, както и готовността на компанията да я споделя с трети страни.

Интересно е да се отбележи, че класираното на седма позиция приложение WhatsApp е собственост на Facebook. В резултат то е с ниска оценка за готовността за споделяне на потребителски данни.
още по темата

Мобилни приложения за iOS крадат пари

Използвайки четеца за отпечатъци те тайно оторизират плащания
07.12.2018 / 11:45

А1 с едномесечен безплатен достъп до всички Viber стикери

Активирането на услугата се осъществява през платформата на Viber за мобилни устройства с операционна система Android или iOS или със сканиране на QR код
03.12.2018 / 10:36

Не теглете тези Android приложения!

13 състезателни игри всъщност крият зад себе си зловреден код
28.11.2018 / 01:07

Facebook пусна опцията за изтриване на съобщения в Messenger

Скоро ще има и други нови функции за контрол
15.11.2018 / 01:27

Viber пуска четири нови функционалности

Приложението за разговори вече позволява редактиране и превод на съобщенията
24.10.2018 / 02:47
Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.