Сателитен интернет – новата космическа надпревара (част 4)

Продължаваме темата, за която все по-често ще се говори
Миналият път разгледахме отблизо още от основните претенденти в космическата надпревара, както и кои са основните пречки пред концепцията и технологията, като цяло. Обърнахме се и към историята с проекта изпреварил времето си Teledesic, зад който е стоял Бил Гейтс и инвестиции в размер на 10 млрд. долара.


Сателитен интернет – новата космическа надпревара (част 4)


Надпреварата
SpaceX и другите 11 корпорации (заедно с техните инвеститори) залагат по друг начин на сателитния интернет в сравнение с провала Teledesic. Основната разлика е, че в момента съставянето на LEO съзвездия от сателити е по-евтино и може да се направи значително по-бързо отколкото преди 15 години. Освен това, не тръгват срещу наземната телекомуникационна мрежа.
OneWeb изстрелват сателитите си дори в момента, като се очаква услугата им да стане активна през следващата година. През 2021-ва и 2023-та ще добавят още няколко съзвездия с крайна цел от 1000 терабита до 2025-та година. O3b, които сега са дъщерно дружество на SAS, имат налично съзвездие от 16 спътника MEO, функциониращи от няколко години. Telesat вече използват GSO сателити, но планират изграждането на LEO система за 2021-ва, с оптични връзки от 30ms до 50ms латентност.


Сателитен интернет – новата космическа надпревара (част 4)


Стартъпа Astranis, също има спътник в геосинхронна орбита и ще изстрелят още през следващите няколко години; макар да не се занимават директно с проблема с латентността, компанията се стреми да намали драстично разходите, като работи с местните доставчици на интернет услуги и изгражда по-малки (с размерите на микровълнова фурна) и далеч по-евтини сателити. LeoSat планират да пуснат в експлоатация първите си сателити през 2019-та, завършвайки мрежата си през 2022-ра. Те ще се движат около Земята на височина 1400 км, ще се свързват по между си в мрежа чрез оптична комуникация и ще предават данни посредством Ku-band. LeoSat са придобили необходимия спектър в международен мащаб и очакват да получат одобрението на FCC съвсем скоро. В тази връзка, CCO-то на LeoSat Роналд ван дер Бреген (Ronald van der Breggen) казва нещо интересно: "Глобалното начинание свързано с по-бърз сателитен интернет до голяма степен разчита на изграждането на по-големи и по-бързи спътници, които могат да пренасят повече данни". Той го нарича "тръбата": колкото по-голямата е тръбата, толкова повече интернет може да премине през нея. Но компании като неговата откриват нови области, в които могат да се направят подобрения, за пример... променят цялата система. "Представете си най-малкия тип мрежи – два рутера и кабел между тях", казва ван дер Бреген. "Това, което повечето правят при спътниците е да се съсредоточат върху кабела между двете кутии... ние от друга страна, извеждаме целият комплект в космоса". Подобен тип иновации, се оказват изключително здравословни за цялата концепция на сателитния интернет.


Сателитен интернет – новата космическа надпревара (част 4)


LeoSat разполагат 78 сателита, всеки с размерите на голяма трапезна маса и тежащ около 1200 кг. Построени от компанията Iridium, те разполагат с четири слънчеви панела и четири лазера (по един на всеки ъгъл), за да се свързват със съседите си. Това е връзката, която ван дер Бреген казва, че е най-важна; исторически, сателитите биха излъчвали сигнала във форма V – от наземната станция до спътника и след това до приемника. Тъй като LEO спътниците са по-ниско разположени, те не могат да "изстрелват" данните толкова надалеч, но това, което могат да правят ефективно, е да предават данните много бързо.


Сателитен интернет – новата космическа надпревара (част 4)


За да разберете как работи цялото нещо, мислете за интернет, като за нещо с истинско физическо присъствие. Въпросът не е в самите данни; къде се съхраняват тези данни и как се движат, е по-важното. Те не стоят на едно място; има сървъри по целия свят, които ги държат разпределени, а когато ви потрябват, компютърът ви ги хваща от най-близкия. Затова, къде се намират, има значение. Колко далече са, има значение. Светлината (т.е. информацията) пътува по-бързо в космоса, отколкото в оптичното влакно, всъщност, с около 50 процента по-бързо. Когато оптичната връзка се движи около планетата, трябва да вземе ужасно много заобиколни маршрути, от едно място на друго, с отклонения около планини, реки и континенти. Ето защо, когато източникът на данните е далеч от потребителя, времето (латентността) е по-голямо за достигане. Сега, в случая със сателитния интернет, трябва и да отчетем няколкостотин километра вертикално разстояние, които се отразяват на сигнала.


Сателитен интернет – новата космическа надпревара (част 4)


Както описва ван дер Бреген, цялата индустрия може да се разглежда като прогресия към развиване на разпределителна мрежа, която не се различава особено от самия интернет, просто е в космоса. Латентността и общата скорост, разбира се, са фактор. Но докато технологията на една компания може да се окаже върховната, не е редно да разглеждаме цялата ситуация, като игра с нулев резултат. Много от тези компании таргетират различни пазари и дори помагат помежду си, за да достигнат до пазарите, които преследват. За някои това са кораби, самолети или военни бази; за други, това са потребителите в отдалечени и изолирани места или тези в развиващите се страни. Но в крайна сметка, компаниите състезаващи се в новата космическа надпревара споделят обща цел: да въведат интернет там, където няма, или където е недостатъчен и да го направят на цена, която е ниска, за да поддържат бизнес модела си.


Сателитен интернет – новата космическа надпревара (част 4)


Следва продължение...
още по темата

Сателитен интернет – новата космическа надпревара (част 5)

С петият материал посветен на сателитният интернет, ще приключим темата.
29.12.2018 / 10:53

Как да се предпазим от измами в интернет по време на празниците

Предстои най-активният период и за киберстъпниците
22.11.2018 / 05:45

Сателитен интернет – новата космическа надпревара (част 3)

Продължаваме горещата тема за сателитния интернет и как се превръща в новата космическа надпревара
13.10.2018 / 10:55

Сателитен интернет – новата космическа надпревара (част 2)

Продължаваме с конкретните проекти...
08.09.2018 / 08:00

Сателитен интернет – новата космическа надпревара

В тази своеобразна космическа надпревара са замесени големи имена – от Ричард Брансън до Илон Мъск – но и сериозни пари!
19.08.2018 / 08:00
Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.