Различните типове протектори за екран и как да изберем правилният

Протекторите обикновено могат да бъдат разделени на няколко прости типа, всеки със своите предимства и недостатъци
Потърсете в Интернет "протектор за екран" и ще бъдете обсипани от безброй оферти. На пазара вече има толкова много марки, видове и ценови сегменти, че може да ви се завърти главата. За щастие, екранните протектори обикновено могат да бъдат разделени на няколко прости типа, всеки със своите предимства и недостатъци.

Полиетилен терефталат (PET)
PET е вид пластмаса, обикновено се използва при направата на бутилки за вода и други контейнери за храни и напитки. Този тип протектори осигуряват най-малката защита от надраскване и удари, но те са и най-евтините; същевременно са леки и тънки, а в резултат на това са по-малко видими, след като се поставят върху екрана на телефона.


Различните типове протектори за екран и как да изберем правилният


Те също така, носят съвсем прилично усещане за гладкост, за разлика от по-трайният, но гумиран тип TPU. Като материал, PET е малко по-твърд, така че не може да излезе от ръба на телефоните с извити екрани като iPhone, например. Ако искате да заложите на евтиното или от любопитство сте готови да тествате PET, препоръчваме Tech Armor.


Различните типове протектори за екран и как да изберем правилният


Термопластичен полиреутан (TPU)
Спомняте ли си класическите протектори, които представляват гъвкава пластмаса и обикновено се поставят с много ядове, тъй като процеса включва използването на спрей, изстискването на мехурчета въздух и прочее? Е, това са TPU протекторите, които може и да не ви се вярва, но в световен мащаб все още се ползват в големи количества. Повърхността им не е особено гладка, благодарение на почти гумираната текстура, а и добавят отблясъци на екрана тип "портокалова кора". Но това не е без предимства: материала е гъвкав, така че може да се поставя на всеки телефон, има по-добра защита при удари спрямо PET, както и възможности – макар и ограничени – за "самолечение" на малки драскотини.


Различните типове протектори за екран и как да изберем правилният


Марки като IQ Shield предлагат TPU на много достъпни цени, докато текстурата на InvisibleShield на Zagg е малко по-скъпа, но идва в няколко различни стила в зависимост от типа и усещането, които искате. И двете се продават с гаранции за замяна, макар че Zagg's е по-всеобхватен бранд, откъдето идва и по-високата цена.


Различните типове протектори за екран и как да изберем правилният


Закалено стъкло (Tempered Glass)
Това са внуците на екранните протектори. Те нямат способностите за самолечение на TPU, но са по-стабилни когато става въпрос за защита от драскотини и падане, а и в днешно време, можете да ги получите на доста ниска цена. Като брандове amFilm и Maxboost предлагат достъпни стъклени протектори, които попадат между 7 и 8 по скалата на Моос за твърдост. Тук е редно да споменем, че защитните стъкла на Zagg са между 5 и 6, като това е по-добра защита срещу удари, но е компромис спрямо защитата от надраскване. Тъй като стъклените протектори са по-дебели, обаче, те са много по-видими върху екрана, което не е идеалния вариант, ако предпочитате да залагате на естетическия вид.


Различните типове протектори за екран и как да изберем правилният


Нано течност (Nano Liquid)
Новата генерация протектори са т. нар. "течни протектори", които твърдят, че можете да защитите телефона си просто като намажете екрана и след това го избършете. Този тип протектори идват с множество странности, заради които ни е трудно да ги препоръчаме с лека ръка. Макар че могат да осигурят известно ниво на допълнителна защита, слоят им е толкова тънък, че по-сериозните драскотини все така лесно биха достигнали до самия екран, което е в разрез с цялата концепция на "екранния протектор".


Различните типове протектори за екран и как да изберем правилният


Нещо повече, не е възможно просто да махнете защитния слой и да го замените с друг тип защитен екран – както Spigen, така и Qmadix (лидерите при този вид протектори) твърдят, че не можете да премахнете продукта; защитният слой ще изчезне във времето – въпреки че няма видим начин, според който да се каже кога точно. Това прави трудно и самото тестване, тъй като не можете да надраскате протектора и да го отлепите – не е ясно дали ще надраскате протектора или екрана отдолу.

Хибриди
На пазара ще намерите и редица хибриди между различните материали. Протекторите HDX и Sapphire на Zagg, притежават самолечебните свойства на TPU, но с малко по-гладко усещане. Отново, те са скъпи, но гаранцията на Zagg поне прави цената малко по-лесна за преглъщане.


Различните типове протектори за екран и как да изберем правилният


Освен това, ще намерите вариации на горепосочените с различни "допълнителни" функции, като филтри за поверителност (така че хората, които седят до вас, да не виждат какво правите на екрана), срещу отблясъци (които са "матирани", за да виждате по-лесно при слънчева светлина) или устойчивост при петна и омазняване на екрана. Ако някое от тези неща е важно за вас, ще искате да ги включите в търсенето си.
Но не обръщайте особено внимание на рейтинга на твърдостта, която марките рекламират – най-често използват скалата за твърдост ASTM, при която най-твърдият молив (9H) е по-мек от закалено стъкло, което го прави безполезен индикатор за защита. Моос скалата – която не използва "Н" – е много по-полезна, въпреки че не изглежда и не звучи толкова добре когато се постави на кутията. Ако не сте сигурни за твърдостта на конкретна марка, в Google и в YouTube със сигурност ще се намери някой, който да е направил тест.

Какво препоръчваме?
За болшинството потребители, най-добрият вариант е стъкленият протектор: те са с най-доброто усещане за гладкост, предотвратяват най-много щети и са на доста прилични цени. Ако държите на външния вид, можете да се насочите както към PET, така и към TPU, тъй като те не са толкова видими, след като се поставят върху екрана. Особено след като протектори, като TPU могат да осигурят самолекуваща се защита от край до край на телефони с извити екрани.
Спокойно можете да избягвате течните протектори, освен ако не знаете, че няма да използвате някои от другите.
още по темата

Как да отключим Developer опциите в Android

Инструментите за разработчици на Google предлагат забавни и полезни възможности
03.01.2019 / 03:55

Опцията Stories в YouTube вече е достъпна за повече създатели на съдържание

Ако имате над 10 хил. абонати вече може да се възползвате от нея
30.11.2018 / 10:15

Какво драска екраните на устройствата ни и имаме ли нужда от протектор?

Да имаш драскотина на екрана е като да имаш сърбеж, който не можеш да почешеш
28.10.2018 / 03:48
Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.