Какво драска екраните на устройствата ни и имаме ли нужда от протектор?

Да имаш драскотина на екрана е като да имаш сърбеж, който не можеш да почешеш
Флагшип смартфоните от iPhone Xs Max до Galaxy S9+ и Pixel 3 XL, имат страхотни, големи екрани. Но имаме ли нужда от протектор за тях? Ами, какво да кажем за моделите от среден и нисък клас смартфони? Те трябва ли да бъдат с протектор на екрана? В поредица от статии ще разгледаме различните типове протектори и каква е ползата от тях, какво драска екраните ни и освен от протектор имаме ли нужда и от калъф. Защото да имаш драскотина на екрана е като да имаш сърбеж, който не можеш да почешеш... Освен това, намалява стойността на устройството, ако решите да го продавате.


Какво драска екраните на устройствата ни и имаме ли нужда от протектор?


Какво драска екраните на устройствата ни?
Стъклото на джаджите е станало много по-устойчиво на надраскване спрямо дните на първите iPod устройства. Gorilla Glass на Corning промени всичко преди десетина години. Бранда представлява химически закалено стъкло, специално създадено да е ултра-тънко, леко и устойчиво на поражения. В момента, технологията е в шестото си поколение и в рамките на десетилетие достига до близо 6 млрд. устройства. Алтернативи, разбира се, съществуват – от Dragontail на AGC Inc. и Xensation на Schott AG, до Sapphire Glass (синтетичен сапфир).


Какво драска екраните на устройствата ни и имаме ли нужда от протектор?


Тези технологии са толкова добри, че дори да имате ключове в джоба си или да сте забравили рестото си и сложите смартфона си в същия джоб, екрана няма да се издраска. Но каквото и да говорят някои хора, каквото и да гледате по реклами, това не означава, че екрана ви няма да е изпъстрен с драскотини, дори с новият Gorilla Glass 6. Затова тук, по-скоро въпроса е какво причинява драскотините, макар и да не са дълбоки и макар да не водят до счупване на дисплея.


Какво драска екраните на устройствата ни и имаме ли нужда от протектор?


За да отговорим коректно на въпроса, трябва да се насочим към скалата на Моос, която служи за определяне на относителната твърдост на минералите. В нея десет минерала са подредени според способността на всеки да драска стоящите пред него и да бъде драскан от стоящите след него в скалата. На първо ниво, с абсолютна твърдост от 1 е талка, на второ ниво е гипса с абсолюта твърдост от 3, на трета е калцита с 9. За постигане на по-голяма точност при измерванията се използват и дробни степени. Например, човешкият нокът е с твърдост 2½, стъклото – 5½, а стоманата – 6½.


Какво драска екраните на устройствата ни и имаме ли нужда от протектор?


Сами разбирате, че всеки обект по-твърд от екрана ще го надраска и въпреки, че Corning не пускат официално Gorilla Glass поколенията къде се намират сред скалата на Моос, тестовете показват, че са между 6 и 7 (в скалата това са ортоклас и кварц, съответно, с абсолютна твърдост 72 и 100). Ако се чудите, на 10-то ниво е диаманта с абсолютна твърдост 1600. Но вие все още се чудите какво всъщност, драска екрана. Пясък и други твърди частици с твърди минерали в тях, като кварц и топаз. Така че, не ключовете и не монетите са виновни за драскотините, а дребните частички в джобовете и чантите.


Какво драска екраните на устройствата ни и имаме ли нужда от протектор?


Наистина ли имаме нужда от протектор за екрана?
Предвид горното, протекторите за екрана определено са нещо, за което трябва да се замислите, но имайте предвид, че те не са перфектни. Дори най-добрите на пазара са с твърдост 7 или 8 по скалата на Моос, което е малко по-добре от последното поколение Gorilla Glass. Но пък позволяват да оставите телефона си спокойно в джоба или дори да го повъргаляте на пясъка в плажа. Хубавото е, че ако и когато протектора се надраска, винаги можете да го смените, а премахвайки го ще установите, че екрана е все така чист и гладък. Освен, ако...


Какво драска екраните на устройствата ни и имаме ли нужда от протектор?


Протектора за екран пази ли го от удари и имаме ли нужда от калъф?
Екранните протектори са само едно парче от пъзела наречен "физическа сигурност". Тези покрития ще ви помогнат да избегнете драскотини. Някои от по-скъпите дори предоставят базова защита срещу удари, но ако се притеснявате да изпуснете устройството си (което нека бъдем честни, е въпрос на статистика и рано или късно ще стане) или сте разсеяни и го правите доста по-често отколкото трябва, на вас ви е необходим повече калъф, отколкото протектор за екрана.


Какво драска екраните на устройствата ни и имаме ли нужда от протектор?


Така че, освен ако не се чувствате късметлии или сте си направи застраховка на устройството (която покрива физически повреди нанесени от удари), на първо място помислете за калъф, а на второ, протектор за екрана. Все пак, протектора пази само дисплея, а калъфа е този който пази всичко останало. Или накратко, идеалната защита е калъф, плюс протектор.

Следва продължение, в което ще разгледаме подробно различните типове протектори за екрани...
още по темата

Различните типове протектори за екран и как да изберем правилният

Протекторите обикновено могат да бъдат разделени на няколко прости типа, всеки със своите предимства и недостатъци
17.11.2018 / 11:42

14 от най-интересните мобилни игри, които са в soft launch

С наближаването на зимните месеци и новогодишните празници орда от нови игри засипват Google Play и Apple App Store!
20.10.2018 / 10:25
Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.