Най-добрата интернет сигурност: защитни слоеве и полезни навици (част 3)

Един наръчник за добри практики.
Не съществува едно единствено приложение, което да може да ви защити от новите видове малуер. Най-доброто решение е да се настроят и поддържат слоеве сигурност, а това включва: редовно обновяване на операционната система, браузърите и софтуера, купуване на добра антивирусна програма, инсталиране на браузър разширения за уеб сигурност и разбира се, създаване на добри навици.

Този наръчник ще е полезен не само за пострадалите от хакерска атака или за любителите на технологиите, а за всички, които използват компютър. Втората му част е налице тук.

Пети слой: добри навици
Решенията, които взимате, докато използвате своите устройства, са също толкова важни, колкото и настройките за сигурност. Ето кои са останалите добри навици, които специалистите препоръчват да усвоите:
 • Купете своя софтуер от официален магазин за приложения: Винаги, когато имате възможност, избягвайте да сваляте софтуер от уебсайтове, намерени в Google. Вместо това се възползвайте от сайтове като Microsoft Store, Mac или iOS App Store, Google Play на Android, Chrome Web Store, Firefox Add-ons, Safari Extensions или Extensions for Microsoft Edge. Редица експерти подчертават, че подобна стъпка представлява значителна защита срещу малуер и е начин да се гарантира, че вашите приложения получават ъпдейти, когато бъдат открити уязвимости. Разбира се, официалните сайтове за приложения не са абсолютно защитени, но без съмнения при тях сигурността е далеч по-добра в сравнение с други произволни сайтове.

  Плащайте за софтуер, който е обновяван редовно: Ако се нуждаете от софтуер, който не е в някой от изброените магазини за приложения, потърсете такъв, който често се актуализира. Това обикновено означава софтуер, който трябва да си купите – когато потребителите плащат за софтуер, неговият създател има причина да го поддържа, да го ъпдейтва и той обикновено не търси други начини за печалба, например като продажба на потребителски данни.

  Не сваляйте безплатно софтуер, за който обикновено се плаща: Безплатни MP3, нелегален стрийминг, видео файлове с криптирани имена – все пак вие плащате за тези неща и често това е като давате достъп до своя компютър или навици на сърфиране.


  Най-добрата интернет сигурност: защитни слоеве и полезни навици (част 3)


  Отнасяйте са към линковете и файловете в имейла и в социалните мрежи като подозрителни, докато не се докаже противното: Ако не очаквате имейл или директно съобщение – дори да изглежда, че е от някой познат – бъдете особено внимателни, когато кликате върху линковете или отваряте файловете. Експертите съветва да внимавате и да следите къде точно ще отведат подобни връзки. Ако е съкратен линкът, използвайте GetLinkInfo.com, за да видите какво точно е разширението. Нито един сайт няма да иска от вас, в имейл или директно съобщение, да въведете съществуващата си парола, за да се справи с въпрос за сигурността. Ако имате дори минимално съмнение, че съответният линк или имейл наистина е от сайта, от който твърди че е изпратен, най-добре отидете директно в сайта, за да разрешите проблема и не кликайте върху линка.

  Направете бекъп на своя компютър: Ако следвате споменатите съвети, едва ли ще се сблъскате с вирус, искащ откуп – малуерът, който криптира важни файлове на вашия компютър и след това ви предлага да си купите ключ за декриптиране, така че да можете да си върнете загубената информация. Няма безпогрешна зашита обаче. Затова всеки трябва да осигури бекъп на своите данни. Така в случай че вашето устройство бъде засегнато, можете да премахнете вируса, да си възстановите файловете, без да си създавате излишен стрес.


А как да се гарантира сигурността на телефоните?
Почти всичко, което беше споменато до този момент, се отнася и за съвременните смартфони. При тях обаче трябва да сте особено внимателни и да обновявате редовно приложенията си, да използвате пароли и биометрика, да се придържате към официалните магазини за приложения, да избягвате подозрителни линкове и да настройвате профилите си с двуфактора автентикация и силни пароли, съхранявани в мениджъра за пароли.


Най-добрата интернет сигурност: защитни слоеве и полезни навици (част 3)


А поддържането на телефона обновен и защитен си има трик – поне за Android устройствата. Производителите не винаги ъпдейтват Android телефоните дори когато става дума за последни модели. Макар че Google често пуска актуализации на своите собствени приложения, независимо от производителите, тези на операционните системи и сигурността не достигат повечето потребители. Изключение правят телефоните на Google – от серията Pixel и по-достъпните Android One модели. При тях защитите редовно се обновяват и трябва да получават актуализации на операционната система в продължение на три години.

Apple се справят значително по-добре в това отношение, като това важи и за iPhone моделите, които са на четири или пет години. Имайки това предвид, ако вашия iPhone вече не получава iOS ъпдейти или ако важните приложения ви уведомяват, че вече не са поддържани за вашата версия на операционна система, то е време да я обновите.
още по темата

Как да защитим самоличността си онлайн през 2019 г.

Увеличете сигурността на паролите си чрез спазването на няколко прости правила
10.01.2019 / 05:28

Колко струват откраднати лични данни

Човек може да си купи всичко – от лични съобщения във Facebook до данни за достъп до сървъри
17.12.2018 / 05:38

Firefox с нова функция за защита на потребителските данни

Браузърът на Mozilla ще известява ако сайтът, в който влизате, е станал жертва на хакерска атака и ще позволява да проверите дали имейлът ви е компрометиран
19.11.2018 / 03:02
Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.