Най-добрата интернет сигурност: защитни слоеве и полезни навици (част 1)

Един наръчник за добри практики.
Не съществува едно единствено приложение, което да може да ви защити от новите видове малуер. Най-доброто решение е да се настроят и поддържат слоеве сигурност, а това включва: редовно обновяване на операционната система, браузърите и софтуера, купуване на добра антивирусна програма, инсталиране на браузър разширения за уеб сигурност и разбира се, създаване на добри навици.

Този наръчник ще е полезен не само за пострадалите от хакерска атака или за любителите на технологиите, а за всички, които използват компютър.

Първи слой: редовно актуализиране на операционната система, браузъра и другия софтуер
Компютрите, браузърите и важните приложения получават ъпдейти по-често сега, отколкото в края на 90-те и началото на 2000, когато вирусите бяха изключително сериозна заплаха. Днес актуализациите често са автоматични и трудно могат да се избегнат. Разбира се, това е само в полза на потребителите, тъй като подобни ъпдейти могат да съдържат важни подобрения от гледна точка на сигурността.

Операционните системи:
Windows 10 автоматично инсталира ъпдейти освен ако вие изрично не ги забавите. MasOS също може да инсталира системни ъпдейти автоматично и дори автоматично обновява приложенията, свалени през официалния App Store. Chromebook пък се актуализира автоматично, когато го рестартирате (затова е добре понякога да изключвате устройството, вместо да го оставяте в изкачващ режим). Ако все още не сте обновили последната версия на своята операционна система – особено ако използвате Windows 7 или 8 и не сте преминали към Windows 10 – то определено трябва да го направите възможно най-скоро.

Наистина е досадно да си включите компютъра, за да свършите нещо и след това да трябва да чакате, докато бавният ъпдейт се инсталира. Но системните актуализации вече са по-малки, по-бързи и не прекъсват работния процес, както се случваше при по-ранните версии на Windows и Mac.


Най-добрата интернет сигурност: защитни слоеве и полезни навици (част 1)


Браузъри:
Повечето основни уеб браузъри се обновяват автоматично: Chrome на Google и Mozilla Firefox автоматично свалят ъпдейти и ги инсталират при следващото стартиране на браузъра. Но ако имате навика да оставяте много прозорци отворени в продължение на дни, то трябва да рестартирате, когато видите наличен ъпдейт и да позволите на браузъра да възстанови страниците (или да ги затворите и да продължите начисто). Edge на Microsoft се обновява заедно с Windows, а Safari получава ъпдейти през App Store на Apple. Разширенията, инсталирани в Chrome, Firefox, Safari и Edge, също се обновяват автоматично.

Важните приложения:
Някои приложения непрекъснато напомнят за наличието на малки ъпдейти, докато други никога не уведомяват за важните обновления. Ако използвате дадена програма често и особено, ако тя е свързана към мрежата (а при повечето от тях това е факт), активирайте всяка опция "проверка за ъпдейти" в съответните настройки. Ако разполагате с голяма колекция от десктоп приложения, то можете да автоматизирате актуализациите с Ninite Updater (10 долара на година) или SUMo Pro (за 15 долара на година).

Втори слой: Windows Defender
Ако вашата операционна система е актуализирана, като например Windows 10 или (macOS) High Sierra, то няма причина да инсталирате допълнителна антивирусна. Операционните системи са извървели доста дълъг път от дните на Windows XP.

Windows Defender е достатъчно добър за повечето потребители, използващи Windows. Той получава редовни ъпдейти от екип по сигурността, не монополизира ресурсите, не ви безпокои с подобрения или не инсталира нежелани програми. А компанията зад него, Microsoft, има какво да губи, ако нейните вградени приложения за защита не са полезни за потребителите.

В Windows 10, Defender е настроен да се актуализира автоматично, да работи на заден фон и да ви безпокои само ако не може да сканира системата за дълъг период от време. Определено не бива да го изключвате и да спирате ъпдейтите.

Вградените защити на Apple също са достатъчно добри, така че собствениците на Mac не се нуждаят от цялостно решение за сигурността като Norton или McAfee – особено ако се придържат към добрите навици за сигурност като сваляне на приложения от App Store винаги, когато в възможно. Дори тогава обаче устройствата не са непробиваеми. Все пак е добра идея да се добави слой против малуер, който не забавя вашите системи и не ви безпокои с актуализации.


Най-добрата интернет сигурност: защитни слоеве и полезни навици (част 1)


Трети слой: Malwarebytes Premium
Всички вируси са някакъв вид зловреден софтуер, но малуерът включва много повече освен вируси. Експертите по сигурността препоръчват да се инсталира Malwarebytes Premium на Windows и macOS. Това е инструмент, който сканира в реално време и работи без прекъсване. Вместо да разчита на списък с лош софтуер, Malwarebytes Premium търси приложения или процеси, които имат съмнително поведение. Донякъде той се препокрива с Windows Defender по отношение на това срещу какво предпазва. Това обаче е предимство, тъй като голяма част от малуера цели да заобикаля защитите, вградени в по-често използваните операционни системи.

Продължете към част 2.
още по темата

Какво да правим ако пощата ни е хакната

Без паника! Ето няколко практически съвета.
24.06.2019 / 05:52

С новата версия на Firefox по-лесно ще управлявате неприкосновеността на данните си

Вече можете да адаптирате инструментите към своите нужди
30.01.2019 / 12:17

Тази година Microsoft спира поддръжката на Windows 10 Mobile

След 10 декември няма да има повече софтуерни ъпдейти
21.01.2019 / 01:46

Игри в App Store комуникират с известен сървър за злонамерен софтуер

Самите приложения изглеждат безвредни, но са заредени с реклами, които е възможно да бъдат използвани в ущърб на потребителите
07.01.2019 / 01:44

Chrome вече няма да позволява на сайтовете да блокират бутона за връщане

Браузърът ще показва само сайтовете, които наистина искате да посетите
19.12.2018 / 12:43
Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.