Социалната мрежа Google+ ще бъде закрита заради изложени на риск потребителски данни

Компанията е знаела за проблема от половин година
Явно потребителите (бившите) на Google+ не са единствените, които не обръщат внимание на тази социална мрежа. По данни на Wall Street Journal Google е открила "софтуерна грешка", позволяваща на трети страни да получават достъп до около 500 000 профила от 2015 г. насам, включително данни като: имена, мейл адреси, дати на раждане, пол, профилни снимки, данни за местоживеене и т.н.

Още по-лошото е, че компанията е знаела за проблема от пролетта, но там са взели решение да не разгласяват информацията, докладва още WSJ. От Google са споделили пред медията, че са преценили дали могат да идентифицират въпросните потребитеи, дали има доказателства за злоупотреби, както и дали са налице действия, които потребителите или разработчиците биха могли да предприемат.

Явно проблемът е труден за решаване и в комбинация с ниската популярност на Google+ от компанията са взели решение да дръпнат шалтера услугата. Социалната мрежа официално ще бъде закрита през август 2019 г. – малко над осем години след официалния ѝ старт. Корпоративната версия обаче няма да бъде засегната.

От компанията обясняват, че Google+ не е постигнала широка популярност както сред потребителите, така и сред разработчиците. Към момента 90% от потребителските сесии в нея продължават под 5 сек.

Паралелно със закриването на социалката от Google обявиха, че въвеждат допълнителни функции с цел повишаване сигурността на останалите си услуги:

- по-подробни разрешения за достъп до потребителска информация;
- ограничаване на типовете приложения, имащи достъп до Gmail;
- oграничаване на възможността на приложенията да получават разрешения за регистъра на обаждания и SMS на устройства с Android;
- Android Contacts API вече няма да предоставя данни за взаимодействията на потребителя със списъка с контакти.

Всичко това звучи много добре, но случилото се все пак оставя неприятно чувство. Решението от страна на компанията да се запази мълчание по въпроса, независимо от непопулярността на Google+, определено не звучи добре. В крайна сметка бизнес моделът на гиганта се изгражда върху доверието на потребителите. Криенето на подобна информация в продължение на половин година със сигурност не помага в тази насока
още по темата

Кибер престъпленията са по-опасни от тероризма?

90% от американците считат кибер заплахите за опасни за сигурността на страната си
20.11.2018 / 12:13

iOS приложението на Gmail най-накрая поддържа няколко профила

Разработването на функцията отне само около три години
31.10.2018 / 01:32

Google Classroom с нови опции в помощ на учителите

Вече няма да можете да седите на най-задния чин и да се криете.
10.10.2018 / 10:52
Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.