Какво представлява Project Treble – инициативата на Google за по-бързи ъпдейти за Android

Накратко: Project Treble е инициатива на Google да промени архитектурата на Android така, че операционната система да стане модулна. Целта е да бъде отделен кодът от ниско ниво, разработван от доставчиците на хардуерни компоненти, от базовата операционна система. Така производителите на смартфони ще имат възможност да ъпдейтват ОС самостоятелно.

Крайната цел е те да могат да по-бързо и лесно да разработват обновявания и да ги доставят на потребителите.

Последното действително представлява проблем. Винаги след официалното пускане на нова версия на Android, като пресния Pie, компании като Qualcomm, които доставят чипсети за много от смартфоните, трябва да модифицират част от кода, управляващ техния хардуер, така че той да работи с обновената ОС. След приключване на тази стъпка производителят на самото устройство може да започне работа по интегриране на предоставения от Google софтуер със своя интерфейс. Едва след това потребителят може да получи чакания ъпдейт.

Именно затова много потребители дори на скъпи и нестари устройства трябва да изчакват, преди да видят Android 9 на екрана при себе си. А тези, които ползват евтини смартфони, може изобщо да не получат нова версия

Treble отделя софтуера от ниско ниво, управляващ процесора, модема и останалите хардуерни компоненти, от останалата част от операционната система. Така елементите от ниско не е необходимо да бъдат опреснявани в с всяка нова версия на Android.

Картинката горе илюстрира каква е целта. Може да се каже, че софтуерът на смартфона изглежда като торта. В момента слоевете ѝ не са ясно разграничени, което означава, че всеки елемент трябва да бъде ъпдейтнат и добавен в общия микс при пускането на нова версия на Android. При Treble специфичните за хардуера елементи могат да се оприличат на блата на тортата, който може да остане непроменен през целия живот на устройството. При пускане на нова версия на ОС, доставчикът на смартфона може да се заеме само върху това, което го касае – пълнежът (жълтата част).

Google започна описания процес още в Android 8 Oreo през 2017 г., създавайки вътрешна граница между операционната система и кода от ниско ниво. С Android 9 Pie (чието име е много подобаващо в този смисъл) тази промяна на архитектурата може да се счита за завършена. Производителите на чипсети са готви да я поддържат и на пазара вече има много устройства, които са готови за нея.

Засега не е ясно доколко Treble ще има ефект, тъй като процесът по създаване и разпространяняване на обновяванията зависи от производителите на смартфони. Според Google обновената архитектура може да съкрати с около три месеца създаването на ъпдейт за даден модел. Дали това е така ще съдим по скоростта на разпространение на Android 9 Pie и следващите версии на мобилната ОС, в сравнение с техните предшественици.
още по темата

Ето чии смартфони ще получат Android 10 до края на годината

Project Treble ускорява разпространението на новите версии на Android, отчитат от Google
24.10.2019 / 04:23

Qualcomm представи 60 Ghz чипове за подобрена виртуална реалност

WiFi стандартът 802.11ay осигурява преносимост, която може да надмине дори повечето видове домашни Ethernet връзки
17.10.2018 / 02:30

Google въвежда нови правила за сигурност на разширенията за Chrome

Най-голямата търсачка ще изисква от разработчиците ясно разбираеми кодове, задължава ги да въведат двуфакторна автентикация на профилите си в Chrome Web Store
02.10.2018 / 01:55

В Google Search има скрита приключенска текстова игра

Играта работи под Firefox, Microsoft Edge и всички базирани на Chromium браузъри
01.10.2018 / 04:02

Новите модели на Sikur – сигурност за сметка на екстрите

SIKURPhone XZ1 и SIKURPhone XA2 са базирани на хардуер на Sony и защитената версия на Android - SikurOS
25.09.2018 / 04:05
Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.