Как да ограничим данните, които Google събира за нас (част 2)

Ето кои са останалите опции, които трябва да изключите
Ако проследяването на Google ви притеснява, то можете да направите нещо по въпроса и то без да е необходимо да изтривате Google изцяло от живота си (колкото и привлекателно да звучи това). Може би не осъзнавате, но имате доста голям контрол над своя профил. Ето всичко, което трябва да знаете за настройките за поверителност на Google: къде да се намерят, как да се изключат и как това ще промени работата на телефона ви след това.

Location History
Какво е това? Тази опция показва хронологично списък с всички места, на които сте били. Тя е различна от услугата за локация на вашия телефон, но те работят все пак заедно. Location History на Google използва GPS, Wi-Fi и мобилните мрежи на вашия телефон, за да създаде мрежа от места, на които сте били с устройството. Тези данни се обработват от Google приложенията, Google Maps и другите приложения, за да се предложат по-добри резултати и инструкции за придвижване.


Как да ограничим данните, които Google събира за нас (част 2)


Как да изключа опцията? Натиснете бутона Turned on вдясно на Location History и след това Manage setting на следващия екран. Там ще видите списък с всяко притежавано от вас устройство, което споделя локацията си. След това можете да изберете да изключите цялата опция или само конкретно устройство.

Не искам да я изключвам. Мога ли да я огранича? Не, опцията има само две състояния – включено и изключено.

Как това ще повлия на работата на моя телефон? Дори ако Google не пази вашата история с локации, то все пак вие ще можете да получавате насоки за посоката, в която да се движите и препоръки. Изключването на Location History само означава, че резултатите ще бъдат по-общи и вашата локация няма да бъде запазена в приложението Maps. Освен това няма да получавате препоръки в Maps или общи уведомления на база на местата, където сте били. Въпреки това, ако не се изключили Web & App Activity, посетените от вас локации може би ще бъдат запазвани, но не толкова редовно, както когато опцията Location History е включена.

Как да премахна старите данни? В страницата на Location History натиснете бутона Manage Activity. Това ще ви пренасочи към хронологията с вашите локации в Google Maps. Ако сте изключили Location History, то всички наскоро посетени от вас места вече ще бъдат изтрити. Ако опцията е включена и виждате данни, то можете да изтриете активността за целия ден като изберете менюто с трите точки в горния десен ъгъл и натиснете Delete day.

Device Information
Какво е това? Настройките за Device Information в Privacy dashboard се отнасят за телефона или компютъра, който използвате. В допълнение към вашите търсения, Google може да има достъп и да запазва вашите контакти, календар, медия и информация за приложенията в Google профила ви. Компанията използва тези данни, за да разпознава на вашето устройство контактите и ангажиментите ви с цел улесняване на обажданията и по-бързо да изпращане съобщения.


Как да ограничим данните, които Google събира за нас (част 2)


Как да изключа опцията? Натиснете бутона Turned on и го изключете чрез плъзване.

Не искам да изключвам опцията. Мога ли да я огранича? Подобно на Location History, опцията може да бъде само изключена или само включена.

Как това влияе на работата на моя телефон? Опцията Device information е създадена с цел скорост и удобство, когато търсите хора, използвайки приложенията на Google или когато отправяте запитвания към Google Assistant.

Как да изтрия старите данни? Изберете бутона Manage activity в настройките на Device Information и ще можете да видите списък с ъпдейти при приложенията и контактите, които сте направили и къде те са били приложени. Тук няма никакви лични данни, а само списък кога е била извършена промяна. Но все пак можете да изтриете тази информация. Имате възможност да премахнете индивидуалните обновления, но можете да изтриете всички запазени данни като натиснете бутона на менюто вдясно и да изберете Delete All.

Voice & Audio Activity
Какво е това? Тези настройки са предимно за Google Assistant. Това позволява на Google да записва вашия глас, когато натиснете бутона за микрофона или да включи Асистента, за да "ви помогне да постигнете по-добри резултати чрез гласа ви", да разпознава думите за активиране: Hey Google и да тренира Voice Match, който може да разпознава до 6 различни гласа.

Как да изключите опцията? Натиснете бутона Manage Voice & Audio Activity и след това Change Setting. След това сменете бутона от включено на изключено.


Как да ограничим данните, които Google събира за нас (част 2)


Не искам да я изключвам. Мога ли да я огранича? Можете единствено да включите или изключите Voice & Audio Activity, но можете да ограничите това, което Google може да чува, като изключите Асистента на всичките си устройства. За да направите това, натисне иконата с компаса в десния ъгъл на прозореца на Асистента. След това изберете Settings от менюто с трите точки и накрая Phone при устройствата. Това ще елиминира всяко неволно включване на Hey Google и ще ограничи записваното от Google до ситуациите, при които натиснете бутона на микрофона.

Как това ще повлияе на моя телефон? Няма да можете да активиране Асистента с Hey Google, а търсачката няма да може да прави настройки за по-добро гласово разпознаване. Все още обаче ще можете да използвате бутона за микрофона, за да диктувате текстови съобщения.

Как да се освободите от старите данни? Ако натиснете бутона Manage activity, ще видите списък с всичко, което сте записали в Google. Също така ще можете да чуете малки аудио файлове на това какво казвате и колко дълъг е записът. Подобно на опцията за вашата активност в мрежата и приложенията, и тук можете да изтриете всяко като натиснете менюто с трите точки до деня или конкретна активност и изберете Delete.

Какво друго мога да направя? В Privacy Checkup ще видите бутони за търсенията в YouTube и историята на всички гледани клипове. Тази опция също може да се изключи. Ако ги деактивирате, то по-трудно ще можете да намирате последните гледани видеа и няма да получавате персонализирани препоръки.
Също така можете да ограничите Google да проследява историята ви в Chrome, като активирате инкогнито режим. Вместо да натискате New tab, изберете New incognito tab. Лентата на Chrome ще стане черта, за да разберете, че сте промени режима. Всичко, което търсите или разглеждате по този начин няма да излиза във вашия браузър или в историята с търсенията.
още по темата

Google пази историите за придвижванията на потребителите в продължение на 10 години

Информацията може да бъде предоставяна на властите
16.04.2019 / 04:17

В Google Search има скрита приключенска текстова игра

Играта работи под Firefox, Microsoft Edge и всички базирани на Chromium браузъри
01.10.2018 / 04:02

Apple и Google с нови контроли за ограничаване на времето пред екрана

Компаниите предлагат инструменти, с които можете да контролирате както вашето онлайн присъствие, така и това на децата ви
20.09.2018 / 10:28

Google Maps вече работи с Apple CarPlay

Apple Maps вече не е единствената ви опция
19.09.2018 / 11:12

Как да ограничим данните, които Google събира за нас (част 1)

Можете да спрете следенето и все пак да се радвате на любимите си приложения
18.09.2018 / 04:38
Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.