Как да ограничим данните, които Google събира за нас (част 1)

Можете да спрете следенето и все пак да се радвате на любимите си приложения
Последния месец беше доста труден за Google. Нов доклад на Digital Content Next разкри притеснителни новини: Android телефоните дори когато не работят, изпращат данни към Google. Всъщност изследването показа, че Android устройствата "изпращат информация за локацията към Google 340 пъти за 24-часов период", докато Chrome браузърът е едва активен на заден фон. Това са 10 пъти повече данни в сравнение с iPhone.

Ако проследяването на Google ви притеснява, то можете да направите нещо по въпроса и то без да е необходимо да изтривате Google изцяло от живота си (колкото и привлекателно да звучи това). Може би не осъзнавате, но имате доста голям контрол над своя профил. Ето всичко, което трябва да знаете за настройките за поверителност на Google: къде да се намерят, как да се изключат и как това ще промени работата на телефона ви след това.

Проверка на настройките за поверителност
Без значение кой Android телефон използвате или коя е версията на Android, то можете да промените настройките за поверителност за всичките си устройства. Влезте в Settings и ще откриете или бутон Google или Accounts с Google опция вътре. След като я намерите, кликнете върху Google Account или вашия имейл адрес и ще влезете в пълната страница на профила си.

Тази страница е достъпна на всяко устройство или през мрежата и е доста лесно да навигирате в нея. В горната част ще видите кутия с надпис Review your privacy settings, с която ще ви отведе към наръчника за проверка неприкосновеността на данните (Privacy Checkup). Като кликнете върху Get started ще можете да прегледате настоящите си настройки. Автоматично всичко ще бъде включено, но там има няколко слоя, които могат да бъдат изключени (или сложени на пауза, както се изразяват от Google).

Web & App Activity
Какво е това? Именно това е една от настройките, която причини много проблеми на Google. Независимо от Location History, Web & App Activity пази вашите търсения, места и други дейности, извършвани през профила в Google. Това включва браузър и търсене на Google приложения, както и данни за локацията в Maps и запитвания към Асистента. От Google отбелязват, че използват тази информация, за да ви предоставят "по-персонализирано изживяване на Google услугите, като по-бързо търсене, по-добри препоръки, по-полезни реклами".

Как да я изключите? Кликнете върху бутона Turned on и го преместете от синьо на сиво на следващата страница.


Как да ограничим данните, които Google събира за нас (част 1)


Как това ще повлияе на телефона ви? Цялостното изживяване в Google на телефона ви няма да е много по-различно, но може би ще ви трябва повече време да намерите нещата, които търсите. Google използва данните от уеб активността, за да научи какво и къде търсите, за да допълва автоматично думите, да персонализира съдържанието и като цяло да доставя по-добри резултати. С други думи няма да получавате резултати специално подбрани за вас, но като цяло опцията за търсене ще работи по почти същия начин.

В Maps приложението обаче ще има промени. Няма да можете да настройвате домашен и работен адрес, а ако вече сте ги въвели, то информацията ще бъде изтрита. Но ако опцията Location History е включена, все пак Maps ще запомни вашите дестинации. Друг страничен ефект ще има при Google Home. Когато искате да контролирате смарт устройство като лампа, Асистентът ще ви каже, че все още не знае как да направи това.

Не искам да изключа опцията. Мога ли да я огранича? Под бутона за изключването на функцията ще видите квадратче за тикче, която пита дали искате да "включите Chrome историята и активността от сайт, приложения и устройства, които използват услугите на Google". Ако изключите тази опция, то поне ще ограничите следенето на данни само до приложенията и уеб сайтовете, притежавани от Google.

Как да премахнем старите данни? Има бутон Manage Activity, който ще ви покаже списък с използваните приложения и търсенията, докато сте били в своя Google профил. Информацията е подредена по приложения, време, дата и тема. Ако искате да я премахнете, то можете да изтриете конкретна секция или всичко търсене за деня като натиснете менюто с трите точки в дясно на всяка секция и изберете Delete. След като обаче премахнете тази информация, то повече не можете да я възстановите.
още по темата

Как да изключим автоматичното пренасочване към съмнителни сайтове?

Кратък гайд за най-популярните браузъри
15.01.2019 / 04:10

Chrome вече няма да позволява на сайтовете да блокират бутона за връщане

Браузърът ще показва само сайтовете, които наистина искате да посетите
19.12.2018 / 12:43

Google Maps за iPhone сега включва персонализирани препоръки

Google също така разширява For You за Android в над 130 нови държави
11.12.2018 / 12:44

Как ще изглежда Android след 10 години? (част 2)

Със сигурност ще включва изкуствен интелект и добавена реалност
26.09.2018 / 04:40

Как ще изглежда Android след 10 години? (част 1)

Със сигурност ще включва изкуствен интелект и добавена реалност
25.09.2018 / 01:03
Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.