Как да ускорим устройство с Android

Всеки смартфон или таблет с течение на времето става по-бавен, ето как да решим този проблем.
Android е една от най-използваните мобилни платформи заради своята производителност и потребителски интерфейс (както и поради факта, че зад нея стои интернет гигантът Google). Независимо от качеството на софтуера и хардуера обаче устройствата, работещи под управлението на която и да е операционна система с течение на времето стават по-бавни. Ето как отново можете да вдъхнете живот в своя смартфон или таблет с Android.

Започваме с уговорката, че ситуацията при всяко устройство е различна, така че изпробвайте няколко (или всичките) от изброените съвети. Разбира се, възможен е и сценарият, че вашият смартфон просто няма как да стане по-бърз

Какво забавя работата на Andorid?

Можете спокойно да изпробвате описаното по-долу, но по-добре първо да разберете какво точно използва ресурсите на вашето устройство, правейки го по-бавно.

Приложението Trepn Profiler на Qualcomm позволява в реално време да видите използването на процесора, мрежовия трафик, както и натоварването на видеоускорителя и оперативната памет.

Премахнете ненужните приложения

Една от най-честите причина за бавна работа на Android е, че въпросният смартфон или таблет е препълнен с приложения. Както и персоналният компютър, така и мобилното устройство ще бъде по-бавно при повече инсталирани софтуерни продукти.

Препоръчваме да прегледате какво сте инсталирали и да изтриете онова, което не ползвате. Не забравяте да деинсталирате, а не просто да премахнете иконката от заглавния екран.

При наличие на повече свободно пространство, Android обикновено работи по-гладко.

Трийте неудачните снимки и клипчета

Не само приложенията заемат място, същото важи и останалите файлове. От тях най-много пространство "изяждат" фотосите и видеата, които снимаме ежедневно с джобните си устройства. Ако става въпрос за 4K клипчета или пък съхранявате цялата си музикална колекция на смартфона, то вградената памет бързо може да приключи.

За да забързате операционната система, то прегледайте снимките си изтрийте онова, което не ви трябва. Ако вече сте ги копирали на компютъра, то можете да освободите устройството си от тях.

Внимавайте обаче! Ако триете директно през приложението Photos, то ще елиминирате и копията на снимките/видеата в облака.

Премахнете/намалете уиджетите

Т.нар. уиджети (widgets – например часовникът или приложенията за изобразяване на прогнозата за времето на главния екран) са нещо удобно, но потребяват повече ресурси от иконка на приложение със същите функции.

Ако използвате множество уиджети, то преценете информацията от кои действително ви трябва на мига.

Почистете RAM-а със специално приложение

Android автоматично прекратява работата на приложения, ако се нуждае от повече памет. Вие обаче също можете да имате контрол върху това какво се случва на даден план. Като начало отворете списъка с активните програми и затворете онези, които не използвате.

Допълнително, можете да разгледате настройките и да видите кои приложения използват оперативната памет. Отидете в settings > apps > running. Разбира се, фактът че приложенията използват ресурси не е непременно нещо лошо. По този начин те зареждат по-бързо

Въпреки това често можете да забързате значително устройството си ако почистите оперативната памет. Android предлага подобни функции, но най-добният начин е да се сдобиете със специализирано приложение, като например Advanced Task Killer.

Рестартирайте

Класиката "изключете и включете отново" действително твърде често дава резултат макар че ефектът често е само временен. Все пак опитайте и ако наистина забързването е закратко, то можете да предприемете по-радикални мерки.

Връщане на фабричните настройки

Ако нищо друго не помага, то можете да прибегнете до тнар. Factory reset. Това далеч не е идеално решение, тъй като устройството ви ще бъде почистено от всички приложения и файлове. Уверете се, че имате резервни копия, на всичко, което ви трябва!

Стартът начисто обаче може да ви помогне да разберете какво е забавяло работата на вашия Android смартфон или таблет...
още по темата

Как да ползваме Google Photos в Windows 10 (без браузър)

Можете да качвате автоматично снимките и от компютъра си в облачната услуга
06.02.2019 / 11:24

Как да ускорим Windows 10 - част II

Отделете (още) няколко минути и компютърът ви може отново да стане като нов
01.02.2019 / 08:37

Как да ускорим Windows 10 - част I

Отделете няколко минути и компютърът ви може отново да стане като нов
28.01.2019 / 06:10

10 години от първия смартфон с Android

И той не предлагаше 3,5 мм аудио жак
25.09.2018 / 03:02

Pixel Watch ще се появи на пазара най-рано другата годината

От Google са категорични, че представянето на умен часовник не е сред приоритети им в момента
03.09.2018 / 01:47
Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.