Смартфони на Samsung разпращат снимки от галерията без да информират потребителя

Преди няколко дни в популярния интернет форум Reddit се появи тема, в която потребител се оплака от това, че неговият Samsung Galaxy S9 е изпратил всичките снимки на неговата приятелка през приложението Samsung Messages. 

Това е програма, която е предварително инсталирана на устройствата на компанията и чрез нея потребителите получават и изпращат и получават SMS съобщения. Към момента темата вече е събрала над 300 коментара и в тях се изказват различни предположения. Според някои е виновен операторът T-Mobile, а според други може да става дума за грешка в софтуера.

Темата бързо бе подхваната от американки медии като The Verge и Gizmodo. От Samsung пък официално признаха съществуването на проблема.

Кои смартфони разпращат съобщения и снимки без знанието на потребителя?

Засега това не е съвсем ясно. Според The Verge проблемът е налице при всички смартфони на Samsung от Galaxy S7 и S7 Edge насам. Според други източници, той е характерен само за последното поколение устройства на компанията – S9 и S9 Plus. 

По друга версия проблемът е свързан с обновявания, разпространени от американския оператор T-Mobile, които разширяват възможностите на месинджъра на Samsung. От телекома отричат, но едновременно с това подготвят ъпдейт, което ще блокира произволното изпращане на съобщения.

Да се паникьосваме ли?

Към момента проблемът не е забелязван извън САЩ. От това може да се заключи, че проблемът е в кооперацията между системите на T-Mobile и Samsung. 

Все пак, ако искате да се застраховате срещу подобни инциденти, то можете да изключите достъпа на приложението Gallery до SMS съобщенията.

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.