Разработчици получават достъп до чужди профили в Gmail

Често декларациите за поверителност на приложенията не конкретизират, че, освен компютри, до пощата ви ще имат достъп и хората

Разработчиците на приложения от трети страни могат да четат имейлите на милиони потребители на Gmail, съобщи The Wall Street Journal. Настройките за достъп на електронната поща на Google позволяват на компаниите за данни и разработчиците на приложения да виждат имейлите на потребителите и дори да достъпват поверителна информация, включително адресите на получателите, кога е изпратена пощата и целите съобщения. Въпреки че тези приложения трябва да получат съгласието на потребителя, формата за това по никакъв начин не показва, че, освен от компютри, пощата ще бъде четена и от хора.

От Google побързаха да обяснят пред The Verge, че предоставят данни на разработчиците на трети страни само след изричното съгласие на потребителите. Процесът на одобрение, през който минават, включва проверка дали идентичността на една компания е правилно представена от нейното приложение, дали в декларацията за поверителност се казва, че ще следи имейлите, както и дали данните, които компанията иска, имат отношение към продукта, който създава. Затова и някои от кандидатите за достъп до потребителските профили в Gmail не са получили такъв, твърдят от интернет гиганта, като обаче не конкретизират колко са отказите.

Пред WSJ от Google пък заявяват, че техните служители също можели да четат имейли в чужди електронни пощи, но само в "много специфични случаи, когато бъдат помолени от потребителите и изрично им бъде дадено разрешение, или когато става дума за гарантиране на сигурността, отстраняване на грешки или злоупотреби”.

Каквито и да са контролните механизми на Google, е ясно, че много организации имат подобен достъп – като се тръгне от Salesforce и Microsoft Office и се стигне до всевъзможни по-малко известни имейл приложения. Както съобщават WSJ обаче, Gmail не е единствената платформа, която дава подобен достъп на трети страни, така че е хубаво да имате предвид, че е съвсем възможно не само вие да имате достъп до своята електронна кореспонденция. В този ред на мисли, не забравяйте да прочетете внимателно декларацията за поверителност на всяко едно приложение, което по някакъв начин ви поиска външен достъп.

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.