Официално: Нов стандарт ще защитава Wi-Fi мрежите

Протоколът WPA3 е знчително по-сигурен от предшественика си и гарантира в много по-голяма степен защитата както на персонални системи, така и на корпоративни

Вече има нов стандарт за осигуряване на Wi-Fi връзки, който се нарича WPA3. За потребителите това означава само едно – новите рутери ще разчитат на по-добра защита на данните, които протичат между техните устройства и интернет връзката им. Това също така ще повиши и сигурността на корпоративните безжични мрежи, като промени изцяло начина им на функциониране. Wi-Fi Alliance, партньорска организация, в която участват технологични компании, заели се със задачата да направят по-сигурни безжичните интернет връзки, обяви задаващите се промени по-рано тази година, а в понеделник стана ясно, че протоколът е финализиран.

Като цяло е лесно Wi-Fi връзката да се приеме за даденост - тя е буквално във въздуха около нас. Навсякъде, стига да има рутер в близост. Но всъщност през нея се движи огромно количество чувствителна информация, така че обезпечаването на нейната сигурност не е никак маловажна задача.

 

За да подсигури в по-голяма степен потребителите на Wi-Fi мрежи, новият протокол ще превърне обикновените хакерски атаки в много по-трудно начинание. Най-често използваната стратегия за пробив на рутера е т.нар. “offline dictionary based attack”, която позволява на хакерите необезпокоявани да правят безбройни предположения за това коя е вашата парола за достъп до мрежата. Често тя се основава на специализиран софтуер, който се опитва да комбинира знаци, думи и често срещани пароли, за да достигне до истинската.

Стандартът WPA3 е наличен при новите рутери, сертифицирани от Wi-Fi Alliance, като инсталацията му на останалите зависи от конкретните доставчици. Иначе целта на WPA3 е да замени изцяло WPA2 (Wi-Fi Protected Access 2), който беше представен за първи път преди 14 години, през 2004 г. През годините, проблемите с WPA2 се появяват регулярно, сякаш за да напомнят до колко неприятности може да доведе необезопасената Wi-Fi връзка.

Наскоро изследователи откриха недостатък, впоследствие наречен KRACK, който позволява на атакуващите да достъпват безжичната мрежа без парола. Производителите на рутери веднага реагираха и пуснаха пачове, които да неутрализират проблема, а Wi-Fi Alliance призова всички нови устройства да бъдат тествани за уязвимостта. Това откритие обаче не беше новост, а повторение на ненаучен урок от десетилетие по-рано, когато експертите по сигурността откриха сходен проблем в криптирането, което гарантира безопасността на трафика.

Производители като мрежовия гигант Cisco подкрепиха новия стандарт WPA3 още в понеделник. От компанията обявиха, че не само планират да внедрят WPA3 в новите си продукти, но и да търсят начин за софтуерна актуализация и на вече съществуващите рутери.

"Протоколът WPA3 ще донесе много необходими подобрения в сигурността на безжичните мрежи, защитавайки ги на всички нива - от тези на частните потребители до корпоративни и правителствени системи", се казва в изявление на компанията.

За крайните потребители на Wi-Fi новите защити ще работят, дори ако използваните от тях пароли не са много сложни и трудни за познаване. Въпреки това, те трябва да се отнасят разумно към сигурността си”, категоричен е Кевин Робинсън, вицепрезидент по маркетинга на Wi-Fi Alliance.

 

 

още по темата

Флоуридът е в основата на по-дълготрайните батерии за електрически автомобили

Освен това те ще бъдат много по-безопасни за околната среда
10.12.2018 / 09:55

Съвети за безопасна домашна Wi-Fi мрежа

С домашния рутер започва нашата информационна сигурност
26.11.2018 / 04:32

TP-Link представи достъпна Gigabit Wi-Fi система за бързи и стабилни връзки

Deco M5 2 pack осигурява абсолютно Wi-Fi покритие на целия дом и разчита на вградена антивирусна защита
21.11.2018 / 11:08

Netgear залага на впечатляваща визия и в първите си WiFi 6 рутери

Nighthawk AX8 и AX12 приличат по-скоро на стелт-изтребители, отколкото на мрежово оборудване
08.11.2018 / 02:18

IFA 2018: TP-LINK представи новата си серия рутери 802.11AX

Компанията определи ARCHER AX6000 и ARCHER AX11000 като "нова крачка в бъдещето"
04.09.2018 / 10:57
Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.