Google добавя DRM защита на всички Android приложения

Google направи малка промяна в начина на работа на Play Store, която може да окаже значителен ефект върху сигурността на Android смартфоните. Компанията добавя код към всички приложения, който да удостовери, че дадената програмка е дистрибутирана през Play Store или друг оторизиран канал. Това ще даде възможност на потребителите да верифицират приложенията дори в офлайн режим. Това на практика е DRM (digital rights management) под различна форма, но няма място за паника - засега идеята е да бъде подобрена сигурността. 

Ходът на Google е насочен предимно към потребители в развиващите се страни, които не винаги разполагат с надеждни източници и трябва да прибягват до съмнителни доставчици на приложения. DRM добавката ще им позволи да свалят спфтуер без притеснение от скрити вируси или малуер. 

От друга страна обаче, DRM може да бъде използван за следене на потребителите и техните навици при използване на дадено приложение. Също така, може да стане невъзможно за по-напредналите потребители да правят промени в различните програмки - например да премахват нежелани реклами, без да се налага да премахнат първо DRM защитата. Друг неприятен момент е, че разработчиците могат да използват DRM, за да накарат потребителите да преминат на по-нова версия на дадено приложение, без да могат да се върнат или да продължат да използват по-стара версия. Как ще бъде използвана тази добавка в Play Store предстои да разберем.

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.