Да извлечем максимума от новият Gmail

Първото нещо, което неминуемо ще забележите в новият Gmail, е че... ами, че изглежда ужасно много като стария Gmail. Google обновиха интерфейса, полираха го и добавиха редица нови елементи, но като цяло, на външен вид е запазен почти същия. И това е много добре, освен че е малко чудо по отношение на дизайна и вкараните нововъведения.

Но не се залъгвайте, новият Gmail е претъпкан с нови опции и функции, като генералната идея е, не само менажирането на пощата да стане по-бързо и интуитивно, но и да предостави нововъведения, които до преди няколко години не бяха възможни.

Имайте предвид, че съветите и триковете, които ще покажем по-долу, се отнасят към уеб-базираната десктоп версия на новият Gmail, която всеки може да активира като кликне на иконата със зъбчатото колело в горния десен ъгъл и избере "Try the new Gmail".


По-малко разбория и повече пространство

Новият Gmail позволява да разбиете левият панел, който съдържа лейбълите и категориите. Само трябва да кликнете на меню иконата с трите линии (познато още и като "хамбургер меню") в горния ляв ъгъл на екрана и панелът ще се смали до ограничен списък от иконки. Когато преминете оттам с курсура на мишката, автоматично ще се разпъва и лесно ще можете да намерите каквото ви трябва.


Да извлечем максимума от новият Gmail

© Владо Георгиев, pcworld

Бърза проверка на прикачените файлове

Това дейстиве може да се извършва директно от входящата кутия, без дори да отваряте съобщението. По подразбиране, новият Gmail показва плочки за всеки файл асоцииран с даден мейл точно под заглавието му. Единственото, което трябва да направите е да кликнете на плочката, за да отворите превю на съдържанието на файла и да получите директно необходимата информация.Да извлечем максимума от новият Gmail

© Владо Георгиев, pcworld


Ако ви дразнят плочките за проверка на прикачените файлове

Лошата страна на плочките е, че правят мейлите с прикачени файлове да изглеждат по-големи във входящата кутия, тъй като техните редове сатават по-високи и съответно, по-видни и визуално натоварващи. Ако не сте фенове на този облик, но и не искате да губите възможността за достъп до прикачените файлове с един клик, има решение и за вас. Можете да изключите този тип икони, като кликнете на зъбчатата икона в новия горен десен ъгъл и изберете "Display density". Сега можете да превключите от "Default" изглед, на "Comfortable".


За още по-компактна входяща кутия

Докато сте на "Display density", изпробвайте опцията "Compact" и ще видите как мейлите ще станат с по-малък падинг и по-сбита информация.


Тъмен Gmail

Бихте искали новият Gmail да има тъмна тема? Всъщност, има. Единственото, което трябва да направите е да отворите зъбчатата икона в горния десен ъгъл и да изберете "Themes". Там ще намерите широк спектър от цветни опции.Да извлечем максимума от новият Gmail

© Владо Георгиев, pcworld


За любителите на бързия достъп

Когато минете с мишката над съобщение във входящата кутия, новият Gmail ще изведе поредица от действия за бърз достъп в дясната страна. Можете да архивирате мейла, да го изтриете, да го маркирате като прочетен или непрочетен, да го снуузнете (повече за това след малко) или дори да поставите изискване за отговор на съответния мейл.


Маркиране на прочетените мейли като непрочетени

Това става по-лесно отвсякога в новият Gmail. Когато отворите мейл, потърсете иконата пощенски плик вдясно от кошчето (хоризонталния ред от икони над съобщението, което е зоната непосредствено под лентата за търсене). Ако я кликнете, ще маркирате съобщението като непрочетено само с едно действие. Преди, това ставаше с три клика. И още нещо в тази връзка... Ако вече сте затворили мейла, минете с мишката върху него и кликнете иконата "Mark as unread".


Снуузване на мейли

Снуузването е едно от най-практичните неща в новият Gmail. Наместо да позволявате на съобщенията да се трупат във входящата ви кутия и да образуват невъобразим безпорядък, снууз функцията ще ви помогне да се справяте със ситуацията. Ако можете да отговорите на мейл за по-малко от минута, направете го. Ако нещо не изисква навременното ви внимание, архивирайте го на момента. А ако нещо изисква вниманието ви, но нямате времето, задайте му снууз и посочете ден или конкретно време, когато ще можете да го погледнете.


Да извлечем максимума от новият Gmail

© Владо Георгиев, pcworld

Снуузване на множество съобщения едновременно

Ако имате много мейли, които трябва да бъдат снуузнати и това може да стане бързо и лесно. От входящата кутия маркирайте съответните съобщения и в хоризонталния ред от икони в горната част на екрана, изберете часовничето, а след това ден и час кога искате да им обърнете внимание.


Следва продължение...

още по темата

Приложението Gmail Offline ще изчезна след 3 декември

Вместо това ще можете да активирате новата офлайн опция
17.09.2018 / 04:29

Google обяви, че закрива пощенската услуга Inbox

От компанията канят потребителите ѝ в Gmail.
14.09.2018 / 01:36
Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.