Най-добрите мениджъри на пароли за Android

Защитата на онлайн акаунтите ни е по-важна от всякога, а използването на мениджър на пароли е едно от най-лесните и най-вече ефективни неща, които могат да се направят по въпроса. Но да се определи кой мениджър на пароли е идеален за нуждите ви, вече не е толкова лесно. Затова сме ние и в следващите редове ще изложим препоръките си.

 

Най-добрият мениджър на пароли за Android предназначен за болшинството потребители

LastPass

Ако се наемете да изпробвате всички големи мениджъри на пароли за Android, бързо ще стане ясно едно нещо: LastPass е в собствена лига. Приложението е интуитивно и лесно за употреба, но най-важното – работи перфектно сред всички аспекти на Android.

В основата си LastPass прави супер-елементарно съхраняването на логин информация за приложения и сайтове, а след това автоматично попълва данните, където се изисква. LastPass интелигентно използва функцията за автоматично попълване на Oreo, а ако нямате инсталиран Oreo, то приложението ще използва собствената си система (при което целият процес не е дотолкова полиран и елегантен, но си остава перфектно функционален).  


Най-добрите мениджъри на пароли за Android

© Владо Георгиев, pcworld

Отвъд основите, LastPass е натъпкан с полезни опции. Притежава комплексен генератор на пароли, анализатор на сигурността, който ще прегледа всичките ви пароли и ще предложи оптимизация, ако това е необходимо. Може да съхранява бележки и цели профили за попълване на акаунти.

LastPass има и великолепна интеграция с всеки от по-големите браузъри, както и опции по подразбиране за Windows и Mac. А това е важно, тъй като бихте искали независимо от браузър и операционна система, бързо и лесно да попълвате необходимите данни. В тази връзка, LastPass използва собствен облачен сторидж, с дълбоко криптиране за синкване на всички данни.

Основните функции на приложението са напълно безплатни, включително достъпа от различни устройства. Срещу 24 долара на година, можете да ъпгрейднете към премиум абонамент, който ще ви предостави по-голям капацитет за съхраняване на бележки и документи, способността да използвате YubiKey и Sesame като двуфакторно удостоверение, както и възможността да направите план за авариен достъп, който да предостави на друг човек акаунта, ако за определен период от време сте неактивни.

Достъпен е и семеен план за 48 долара на година за до шест човека.

 


Най-добрите мениджъри на пароли за Android

© Владо Георгиев, pcworld

Най-добрият мениджър на пароли за Android с различни варианти за сторидж

1Password                           

Нормално е да се притеснявате къде се съхраняват данните ви. Ако имате нужда от повече контрол върху това, 1Password е вашият мениджър за пароли. Услугата позволява да държите инфото си на собствените им облачни сървъри за елементарно синкване, подобно на LastPass, но и дава различни варианти, като Dropbox, iCloud, че дори и директна Wi-Fi връзка за синкване между устройства.

Тези допълнителни опции идват със своята цена – не само откъм валута, но и откъм качеството, което ще получите. 1Password струва 36 долара на година за един потребител, 60 долара на година за семейства с до пет члена, 48 долара на потребител за година при екипи или 96 долара на потребител за година за професионалния бизнес план с разширени функции за контрол и достъп.  


Най-добрите мениджъри на пароли за Android

© Владо Георгиев, pcworld

Въпреки по-високата цена, използването на 1Password на Android не е толкова безпроблемно и флуидно, както при LastPass. За пример, още при първоначалната настройка, приложението често се проваля да активира системните пермишъни за автоматично попълване на данни. А след като намерите командите, за да ги активирате сами, 1Password ще ви задължи да си въведете мастър паролата три пъти един след друг (за всеки пермишън).  

Положението е малко объркващо и в направление разширенията за десктоп браузъри, което не е свързано с Android, но е част от по-голямата картина за повечето потребители. При Chrome за пример, 1Password има две объркващо припокриващи се разширения – стандартното 1Password разширение, както и едно по-ново наречено 1Password X. В зависимост от това къде гледате, ще ви се наложи да инсталирате едното или другото без ясно обяснение.

Освен това, наместо да ви подканя да запазите потребителско име и парола чрез изскачащ прозорец, както е при LastPass, разширенията за десктопа на 1Password ви карат да кликнете върху малка икона в полето за потребителско име или парола и оттам да изберете да ги запишете. Това означава, че ако въведете данните си неправилно, те ще бъдат запазени така или иначе – но при опита ни с Chrome, приложението дори не запази потребителското име и паролата заедно; запази само едното или другото и остави другото поле празно.


Най-добрите мениджъри на пароли за Android

© Владо Георгиев, pcworld

Както споменахме и по-горе, 1Password е неудобен на моменти, но ако опциите за съхранение на данни са от решаващо значение за вас, това все още е най-добрият ви вариант сред мениджърите на пароли.

 

Само това ли е?! Няма ли други мениджъри на пароли за Android?

Има, разбира се. Но не е случайно, че редица други популярни мениджъри на пароли не разглеждаме в детайл.

 

Dashlane, за пример, работи добре сред приложенията за Android. Но за сайтове – а браузването в Интернет заема голяма част от логванията – е неефективно до момент, че се превръща в неизползваемо. В тестовете, които проведохме, Dashlane често дори не се появяваше когато се опитвахме да се логнем в някой сайт. А когато изникваше, го правеше посредством странно балонче, което не се махаше дори след като логина е осъществен, а сайта затворен.

Имайки предвид, че приложението е по-скъпо от гореспоменатите, подобни проблеми са недопустими. От друга страна, изглежда, че Dashlane ще използва автоматичното попълване в Android P, което трябва да подобри мобилното сърфиране, така че ще видим дали ситуацията ще се промени по-късно през годината.

 


Най-добрите мениджъри на пароли за Android

© Владо Георгиев, pcworld

Enpass от друга страна, използва необикновен модел, при който всички функции на приложението, поддръжката на няколко устройства и сторидж опции на трети страни, се предлагат наместо чрез абонамент с еднократна такса в размер на едва 10 долара. Но ниската цена не е никак случайна. Проблемът е, че всеки един аспект на Enpass е всичко друго, но не и елегантен и фин. Наместо да позволява бърз избор на данните при поява на логин, Enpass винаги принуждава да се връщате към интерфейса на самото приложение, да избирате и след това потвърждавате потребителското име. При уебсайтовете, Enpass е сякаш деактивиран и изисква отваряне на панела с известията, откъдето ръчно се настроива упорито известие за това кога да се попълват данни и кога, не.


Най-добрите мениджъри на пароли за Android

© Владо Георгиев, pcworld

Спокойно може да се напише трилогия романи с проблемите на Enpass и в какви шантави ситуации превръща на пръв поглед рутинни задачи. Приложението в никаквъ случай не е насочено към професионалисти, а потребителите с тънък бюджет, ще се чувстват много по-добре с безплатната версия на LastPass.

 

KeePass е стар играч, развиващ се в среда с отворен код от 2003-та година насам. За технически грамотните това е чудесна програма, но ще се стори ненужно сложна като функции и управление на комерсиалния потребител, както и на корпоративната среда. KeePass няма и официално Android приложение, а само независими вариации реализирани с различен успех.

 


Най-добрите мениджъри на пароли за Android

© Владо Георгиев, pcworld

 

още по темата

Какво да правим ако пощата ни е хакната

Без паника! Ето няколко практически съвета.
24.06.2019 / 05:52
Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.