Google ще накара производителите на смартфони да зачестят с пачовете за сигурност

Далеч не всички производители правят това и в Google не са устроени от подобна анархия.

Google възнамерява да принуди производителите на мобилни устройства да пускат чести ъпдейти за подобряване на сигурността, адресиращи различни слабости на операционната система Android.

Това е било обявено в рамките на една от презентациите конференцията Google I/O, която се проведе от 8 до 10 май. Едва сега обаче тази информация стана публична. Заявлението е било направено от Дейвид Клайдермахер, директор на поделението, занимаващо се със сигурността на операционната система.

Днес ситуацията с пачовете изглежда така. Google предоставя въпросните ъпдейти на производителите, но далеч не всички достигат до потребителите. Затова интернет гигантът е сключил съглашения с компаниите, които ще ги накарат да зачестят подобни пачове.

Засега няма списък с компаниите, подписали въпросното съглашение. Известно е само, че то обхваща смартфони с Android 8.0 Oreo и по-нови версии на операционната система. Из Мрежата предполагат, че в този списък най-вероятно присъстват Essential, HMD/Nokia, OnePlus, Oppo, Sony, Vivo и Xiaomi. Този извод е направен на базата на това, че устройства на тези производители получиха официален достъп до бета версията на Android P. Вероятно зад това се крие тясна кооперация в софтуерната област.

Описаната по-горе ситуация действително е сериозна. Много устройства на по-малки производители изобщо не получават пачове на сигурността, а за други те се появяват рядко. Компании като Samsung например пък пускат ежемесечни обновявания за своите топ модели, докато за тези от среден клас те идват веднъж на тримесечие.

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.