Twitter разработва защитен месинджър?

В инструментариума за разработка под Android се появи функция за обмен на тайни съобщения при пълно криптиране. Засега тя не е обявена официално.

Twitter по всяка вероятност подготвя своя вътрешна услуга за обмен на съобщения с пълно шифроване на трафика. Това най-вероятният извод от находката на студентка от Масачузетския университет в Дартмаут, Джейн Манчун Уон, която откри в инструментариума на компанията за разработчици на Android приложения функция, наречена Secret Conversation (англ. таен разговор).

В социалната мрежа е налице функция за обмен на съобщения между нейните потребители. По всичко личи обаче, че от там възнамеряват да конкурират месинджъри като WhatsApp и Telegram. Тези услуги поддържат пълно криптиране на комуникациите, давайки достъп до изходния текст само на подателя и получателя на текста. Тяхната информация не е достъпна в чист вид дори на сървърите, осъществяващи обмена на данните, тъй като шифроването става още на смартфона на потребителя.

Инструментите за разработка често съдържат функционалности, които все още не са анонсирани официално, за да могат съответните функционалности да бъдат тествани. Все пак, създаването на Secret Conversation явно не е чак такава тайна, въпреки че досега не бе изчестно, че Twitter работи върху нещо подобно. Не е ясно и кога въпросната функция ще бъде официално стартирана.

Пълното шифроване е тенденция от известно време, като защитата на личните комуникации често се разглежда като преимущество за различните услуги. Специалните служби пък по понятни причини не са доволни от това развитие, но и засега не могат да спрат този процес.

Властите в много страни се опитват да принудят операторите на подобни шифровани комуникационни канали да предоставят специални права за достъп до съобщенията.

още по темата

WhatsApp най-накрая ще поддържа стикери

Опцията скоро ще бъде налична за iOS и Android
26.10.2018 / 03:45
Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.