И Twitter дали достъп до данните си на компанията, стояща зад скандала с Cambridge Analytica

Global Science Research (GSR) са платили на социалната платформа за еднодневен достъп до публичните съобщения за периода от декември 2014 г. до април 2015 г.

Очевидно е, че Facebook е най-засегната компания от скандала с предоставянето на данни от социалната мрежа на Cambridge Analytica. Това обаче далеч не означава, че останалите подобни платформи остават напълно незасегнати. От Twitter например вече признаха пред Bloomberg, че също са продавали достъп до данни на своите потребители на компанията Global Science Research (GSR), чието приложение събра данни от милиони профили на Facebook без тяхно съгласие.

Според представители на любимата социална мрежа на американския президент Доналд Тръмп през 2015 г. GSR са платили за един ден достъп и взели "случайна извадка" от публичните съобщения за периода от декември 2014 г. до април 2015 г. От Twitter обръщат внимание, че не са открили следи от достъпване на лична информация.

Към момента не е ясно за какво точно е използвана въпросната информация от GSR, въпреки че краткият времеви прозорец за достъп показва, че това е било по-скоро за изучаване на общите настроения в даден момент, отколкото за продължителна или целенасочена кампания.

На пръв поглед в случая не става дума за казус, свързан с поверителността, тъй като Twitter и постовете там не споделят за потребителите кой знае какво, извън това, което те самите са споделили за себе си. Затова и GSR сякаш не са се осмелили да преминат официалните граници, както направиха в случая с Facebook. Най-непосредственото безпокойство, за което предупреждават експертите, е теоретичната възможност GSR да свържат данните от Facebook с тези от Twitter. 

още по темата
Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.