Хиляди приложения в Android проследяват незаконно деца

Според нов доклад 40% от изследваните приложения споделят лична информация на деца по несигурни канали, 5% следят местоположението им без позволение от родители

С продължаващото развитие на скандала с Facebook и Cambridge Analyticа, поверителността на личната информация на потребителите отново се оказа в светлината на прожекторите на общественото внимание. Разбира се, това е важен въпрос, на който много хора обръщат внимание и без специална причина, но бъркотията, която сътвори най-голямата социална мрежа, постави отчетлив акцент върху тази тема. Истината е обаче, че Facebook не е единствената компания, която периодично става обект на остри критики заради неприкосновеността на личния живот на потребителите. В този ред на мисли, Google също не остава извън подозрение относно начините, по които използва събираните лични данни, още повече, че интернет гигантът има сходен бизнес модел с този на социалната платформа – направете продукт, който всеки би искал да използва, дайте го на хората беzплатно и събирайте лични данни, които да обслужват целенасочени реклами.

Но за разлика от Facebook, Google всъщност има много добър опит, когато става дума за защита на личните потребителски данни, които събира. За съжаление, компанията демонстрира много по-лоши резултати, когато става въпрос за предотвратяване на злоупотреби на трети страни. Подобни примери в миналото има много, но последното откритие определено е едно от най-тревожните.

Apple и Google притежават и експлоатират двете най-популярни мобилни платформи в света, като разчитат на коренно различни стратегии. Apple затваря платформата си за чужди хардуерни компании и налага строги ограничения и задълбочен процес на анализ на приложения на трети страни, разпространявани чрез App Store. На другия край на спектъра стои Google, давайки свободен достъп до Android и на други производители на смартфони и то безплатно. Google също така е много по-слаб в дисциплината в своя магазин за приложения - Google Play. Тези нестабилни политики са вкарвали компанията неведнъж в проблемни ситуации.

Най-новият пример за това как правилата на Google могат потенциално да навредят на потребителите на Android е открит наскоро от изследователи от Международния институт по компютърни науки (ICSI). В ново проучване, озаглавено "Няма ли някой да мисли за децата?", изследователите са категорични, че “магазинът на Android е дом на хиляди приложения, които нерегламентирано проследяват определени потребители.” Разбира се, идеята, че приложение за Android може да ви проследява, не е нищо ново. Защо тогава това ново проучване е толкова тревожно? Отговорът е прост - изследователите на ICSI установяват, че определени приложения проследяват малки деца.

Ето и резюме от проучването на изследователите:

Нашият екип представя мащабируема рамка за динамичен анализ, която позволява автоматична оценка на поверителността на приложенията за Android. Използваме тази система, за да анализираме спазването от страна на мобилните приложения на Закона за защита на поверителността на децата онлайн (COPPA), който е един от малкото строги закони за поверителност в САЩ. Въз основа на нашия автоматизиран анализ на 5,855 от най-популярните безплатни приложения за деца, мнозинството потенциално нарушават COPPA, главно поради използването на инструменти за разработка на софтуер (SDK) от трети страни. Макар че много от тези комплекти предлагат опции за конфигуриране, които да зачитат COPPA, като деактивират проследяването и поведенческите реклами, данните ни показват, че по-голямата част от приложенията не използват тези функционалности. По-лошо е, че 19% от приложенията за деца събират идентификатори или друга информация, идентифицираща потребителите, чрез SDK, чиито условия за ползване забраняват изцяло употребата им в приложения, насочени към деца.”

В резултатите от изследването има още няколко тревожни открития. То например установява, че 40% от изследваните приложения споделят лична информация на деца по несигурни канали, 39% нарушават условията на Google относно постоянните идентификатори, 19% споделят частна информация с услуги на трети страни, които не се използват в приложения за деца, а 5% събрат данни за физическото местонахождение на децата или данни за контакт, без да получат съгласие от техните родители.

"Тези проблеми са изключително сериозни иводят до това децата да бъдат изложени постоянно на целенасочена реклама и автоматично профилиране, което може да е незаконно", категоричен е съавторът на доклада Серж Егелман. От Google все още не са коментирали проучването.

още по темата

Apple и Google с нови контроли за ограничаване на времето пред екрана

Компаниите предлагат инструменти, с които можете да контролирате както вашето онлайн присъствие, така и това на децата ви
20.09.2018 / 10:28

10 години App Store - любопитни факти и данни

Ретроспективен доклад с любопитни цифри и постижения от историята на дигиталния магазин на Apple
11.08.2018 / 08:00

Facebook ще учи децата как да бъдат отговорни онлайн

А за възрастните ще има ли такива уроци?
03.08.2018 / 09:54
Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.