Intel няма да поправя Spectre и Meltdown в старите си процесори

Intel публикува ръководство за версиите на микрокодовете за нейните процесори, от което става ясно, че компанията няма да поправя слабостите Spectre и Meltdown във всички свои продукти. “Пропуснати” ще бъдат най-вече по-стари процесори.

До момента в обръщение са пуснати поправки за микрокода, адресиращи Spectre v2, в много процесори, най-старите от които са базирани на второто поколение Core архитектура (Sandy Bridge), която видя блял свят през 2011 г. 

Според информация в интернет компанията е планирала да предложи пачове и за по-стари продукти, но в настоящото ръководство става ясно, докъде точно ще стигнат поправките. В него са изброени чипове, маркирани като “Спрени” (“Stopped”), което означава, че те няма да получават повече пачове.

Такива са процесорите базирани на архитектурите Penryn (2007), Yorkfield (2007), Wolfdale (2007), Bloomfield (2008), Clarksfield (2009), Jasper Forest (2010), както и Atom “SoFIA” (2015).

Поправките ще бъдат спрени поради една или повече от следните причини:

  • Микроархитектурни характеристики, които намаляват възможността за практическо възползване от втория вариант на Spectre (CVE-2017-5715);
  • Изтичане на сроковете за поддръжка на продукти, в които са използвани засегнати чипове;
  • “Затворени системи”, при които възможността за възползване от слабостите е ниска.
Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.