Как да скриете IP адреса си

Онлайн активностите, както и физическото ви местоположение, ще останат тайна чрез тези съвети.

Защитата на личната поверителност онлайн изглежда става все по-трудна задача в днешно време. Един от най-големите проблеми е, че когато сърфирате в интернет оставяте след себе си следа – вашият IP адрес.

Ако живеете условията на репресивен режим това би могло да е опасно или пък дразнещо, ако предпочитат онлайн активностите ви да бъдат тайна. Не питаме защо… За щастие налице са начини да “заглушите” тази информация. Ще ви покажем как бихте могли да скриете своя IP адрес.

Използвайте VPN

Вероятно най-лесният начин да скриете своя IP адрес е чрез VPN. Т.нар. виртуални частни мрежи (Virtual Private Network) ви прикриват използвайки друго IP, което е видимо за външния свят. Адресът може да се намира където и да е по света, стига използваната услуга да има съответното покритие. Този подход често се използва заобикаляне на рестрикции за достъп до съдържание.

VPN-ите също така криптират данните до сървърите, които посещавате, което дава допълнително ниво на защита.

Браузърът Opera например разполага с такава вградена функционалност. Налице са и редица други платени и безплатни алтернативи.


Как да скриете IP адреса си

© Александър Главчев, pcworld

Използвайте прокси сървър

Този метод е подобен на гореописания. Прокситата позволява чрез логване да “заемате” друг IP адрес.

Те обаче крият и повече рискове в сравнение с добрите VPN сайтове. Известни са случаи, когато самите проксита са били използвани за следене. Също така при тях информационният поток не е криптиран.

Използвайте браузъра TOR

За много хора TOR е синоним на онлайн анонимност. С годините този браузър се превърна в най-популярното решение за онези, които не искат техните действия да бъдат следени от правителства, корпорации и хакери.

Tor е с отворен код и може да бъде свален безплатно от интернет. Той използва сървъри на доброволци за препредаване на връзката по целия свят, което значително затруднява проследяването ѝ.


Как да скриете IP адреса си

© Александър Главчев, pcworld

Емблемата на TOR е луковата глава, чиито слоеве представляват нивата на криптиране, които допълнително защитават данните (и вероятно пълнят със сълзи очите на онези, които се опитват да ви следят).

Огромен недостатък на описаната система, както може да се очаква, е по-бавната работа.

По-параноичните потребители на Android имат повод за радост. Те могат да свалят TOR за своят смартфон или таблет. Приложението се казва Orbot. To също е безплатно и предлага идентично ниво на сигурност.

още по темата

Сателитен интернет – новата космическа надпревара (част 2)

Продължаваме с конкретните проекти...
08.09.2018 / 08:00
Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.