Нов скандал около Facebook – събирали записи за обаждания и текстови данни от Android

Никога не продаваме тези данни и не събираме действителното съдържание на вашите разговори, отговарят от компанията

Ако сте използвали приложението на Facebook за Android в последните години, е напълно възможно, ако не и вероятно, социалната платформа да има записи на всяко ваше обаждане и текст, който сте написали в този период от време.

 Откритието беше направено от Дилън МакКей, разработчик на софтуер, който, правейки копие на данните си от социалната мрежа през Settings>General, разбира, че Facebook събира цялата информация от списъците с обаждания и текстовите метаданни.

 Веднага след това, други потребители, направили същото, постигат сходни резултати. Този скандал идва веднага след фиаското с предоставените на Cambridge Analytica лични данни на милиони потребители и е последното, което е нужно на Facebook в момента. Затова редица експерти смятат, че компанията не събира тези потребителски данни нарочно, а се получава така заради достъпа на приложението до тази информация, породен от структурата на разрешения на самата операционна система Android и то само след съгласие на потребителя.

Според изданието Ars Technica ако сте дали достъп на Facebook до контактите ви преди версията Android Jelly Bean да е излязла от употреба, вие по подразбиране сте осигурили такъв и до вашите разговори и текстове. Приложението е било способно да събира данни до октомври 2017 г., когато Google пусна актуализация на операционната система. Така че, проблемът би трябвало вече да не съществува, а и не трябва да се забравя, че потребителите на iOS никога не са били потърпевши от него. И тъй като не можете да върнете времето назад и да откажете достъп на Facebook, най-добрият начин е да изтриете данните за контактите си и да се надявате на най-доброто.

В отговор на критиките, които засипаха Facebook за втори път в рамките на две седмици, от компанията подчертаха, че това извличане на данни се получава заради входните изисквания за Facebook Lite или Messenger, като е нужно категорично съгласие на потребителя, но може да бъде преустановено чрез изключването на опцията в настройките на съответното приложение. “Facebook никога не продава тези данни и не събира действителното съдържание на вашите разговори”, категорични са още от компанията. Това, разбира се, не може да се приеме като откровение, а по-скоро като припомняне, че много потребители изрично са дали разрешение на Facebook и останалите приложения на компанията, без да са наясно какви точно данни предлагат.  

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.