Нова функция за защита на Facebook инсталира шпионски софтуер

Onavo Protect iOS събира всевъзможни данни за вашето сърфиране, които после използва, за да "подобри продуктите и услугите" на социалната мрежа

Facebook въвежда нова функция за защита, насоченa към многобройните потребители на платформата с iOS. Въпреки че името на новото безплатно приложение може да накара редица потребители да си го инсталират без да се замислят, истината е, че то предназначена да събира и анализира потребителски данни, за да "подобри продуктите и услугите на Facebook".

Изданието TechCrunch припомня, че през 2013 г. Facebook придоби компанията за сигурност Onavo. Новият инструмент е свързан именно с нея - Onavo Protect iOS - като в настройките на приложението на Facebook за iOS той е представен просто под името Protect. Според Onavo приложението е предназначено да даде на потребителите "спокойствие" и "допълнителен слой сигурност" като маршрутизира сърфирането им в сървърите на компанията и анализира събраните данни.

След параграфите относно защитата, която Onavo предоставя, и някои обяснения как работи услугата обаче, от компанията заявяват в прав текст, че това е по същество е шпионски софтуер.

 

 

За да осигури този слой защита, Onavo използва VPN и установява сигурна връзка, за да насочва всичките ви мрежови комуникации през сървърите си. Като част от този процес, Onavo следи и трафика на мобилните ви данни. Това ни помага да подобрим услугите, които предоставяме, като анализираме използването на уеб страници, приложения и данни. Тъй като сме част от Facebook, използваме тази информация, за да подобрим продуктите и услугите на социалната платформа, да анализираме кои продукти и услуги хората ценят и да изградим по-добър клиентски опит”, се казва в обяснениеята на Onavo към новото решение за сигурност.

Този параграф е важно да се знае, защото, докато някои потребители нямат против съвсем съзнателно да изтъргуват своята поверителност за безплатен VPN клиент, много други не мислят така и могат да станат жертва на недостатъчна информираност относно характера на това приложение.

Според информация на TechCrunch около 33 милиона потребители вече са инсталирали Onavo Protect на устройствата си, като 38% са на iOS, а останалите 62% - на Android.

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.