Как да се сърфира в мрежата анонимно?

Защитата на личната неприкосновеност в интернет се превръща във все по-обсъждана тема с всяка изминала година. Ето няколко основни стъпки как да гарантирате сигурността си в мрежата.

С всяка изминала година защитата на личната неприкосновеност в интернет се превръща във все по-обсъждана тема. Има много различни начини някой да получи достъп до вашите данни, като атаките идват от широк кръг от източници. В тази връзка е нормално да се увеличат притесненията относно интернет сигурността.

Ето няколко начина, по които можете да гарантирате своята онлайн сигурност. Тези решения са ефективни и лесни за използване.

VPN

VPN или Виртуалните частни мрежи са едно от най-добрите решения за интернет сигурност. Те са не само лесни за използване и настройване, но и почти не се отразяват на ежедневната работа.

VPN криптира данните, които се движат между вашето устройство и интернет, което означава, че само вие и VPN услугата получавате данните. Виртуалните частни мрежи са лесни за настройване и инсталиране. Те могат да се свалят като всяка друга програма и само няколко минути делят потребителите от високите нива на сигурност.

Плъгини

Друга добра възможност за интернет сигурност са плъгините за вашия браузър. Те работят, докато вие сърфирате и гарантират вашата безопасност от източници, които може би искат да ви проследят или да опитат да откраднат вашите данни онлайн. Ghostery е пример за плъгини, които специализират в гарантирането на вашата защита. Подобно на виртуалните частни мрежи и те са лесни за настройване и използване, осигурявайки добър слой на защита, който всеки може да използва.


Как да се сърфира в мрежата анонимно?

© Мария Динкова, pcworld

Криптирани незабавни съобщения

Криптирането на съобщенията, които изпращате, е друг начин да гарантирате допълнителна сигурност. Няколко услуги за изпращане на съобщения предлагат подобна възможност, включително популярното приложение WhatsApp, което разполага с криптиране от край до край. Въпреки че това е добър слой за допълнителна сигурност, има слухове, че все пак приложението може да бъде хакнато.

Signal е друго подобно приложение, като то се превърна в истински пионер по отношение на сигурните съобщения. То предлага както криптиране на съобщенията, така и на гласови повиквания.

The Onion Router

Последното предложение за гарантиране на сигурността е The Onion Router (или накратко TOR). TOR е уеб браузър, създаден специално за анонимно използване. С него можете са сърфирате мрежата и да бъдете уверени, че никой „не наднича над рамото ви”.

Той работи като създава вашата връзка с даден уебсайт чрез няколко случайни локации по света. Затова когато вашата връзка достигне сървъра, изглежда, че тя идва от няколко различни места наведнъж.

TOR разполага с няколко слоя на сигурност, които можете да адаптирате и промените според вашите предпочитания. По-голямата сигурност може да забави сърфирането, но ако това не е проблем за вас, то TOR е една добра опция.

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.