Искате да видите всичките данни, които Windows 10 изпраща в Microsoft? Вече има приложение за това

Следващият голям ъпдейт ще направи Windows 10 дори по-прозрачен относно това каква информация се събира за потребителите.

Тази седмица от Microsoft обявиха, че следващият голям ъпдейт на Windows 10, който ще бъде пуснат през март или април, ще поддържа ново приложение – Windows Diagnostic Data Viewer – което ще позволи на потребителите на операционната програма да свалят и преглеждат данните, които системата е събрала за тях.

Windows 10 разполага с две настройки за събиране на данни: основна и пълна. Миналата година от компанията описаха всички данни, които се събират според основните настройки и само загатнаха каква информация се събира при пълните настройки. Новото приложение ще показва на потребителите конкретно какво обхващат пълните настройки и ще прави сравнение с това какво включват основните настройки.

Полезността на приложението ще зависи от това какви данни се преглеждат. Представянето на данните обаче е на ниско ниво (скрийншот на Microsoft показва JSON структурирани данни с различни цифрови стойности; те кодират информация, но без ключ не може да се разбере каква точно означава всяка цифра), така че директното четене и разбиране ще останат ограничени.

Новият инструмент е стъпка напред към прозрачността, но всъщност не решава въпроса с подадените оплаквания за събираните данни, които Windows 10 генерира. Потребителите по-скоро се притесняват не толкова каква информация се събира, а самият факт, че това се случва. Те искат да им се предложи опция, при която не се събират никакви данни (опция, която вече е налична за фирмен вариант на операционната система).

А предлагането на по-голяма прозрачност за основните и за пълните настройки е доста далеч от това. Новият ъпдейт сякаш цели да покаже, че от Microsoft нямат какво да крият. От компанията напомнят, че тази практика има важна роля за откриването, за диагностицирането и за справянето с проблемите в огромната разнообразна екосистема на Windows.

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.