Intel: Спрете да инсталирате ъпдейтите за Spectre

Няколко дни след като посъветва клиентите си да инсталират пачовете, адресиращи Spectre, въпреки риска от чести рестартирания на компютъра, сега Intel дръпна ръчната. Компанията призовава потребителите да не инсталират наличните бъгави ъпдейти, а да изчакат нови такива.

От там допълват, че са идентифицирали причината за проблема при Broadwell и Haswell платформите и разработват нови пачове. “Съветваме производителите, доставчиците на облачни услуги, софтуерните вендори и крайните потребители да спрат внедряването на настоящите версии, тъй като те могат да доведат до по-голям брой рестартирания от очакваното, както непредсказуемо поведение на системите”, споделя Навин Шаной, корпоративен вицепрезидент на Intel, в блог пост.

Наскоро компанията потвърди, че пачовете водят до по-чести рестартирания при системи с процесори Haswell (2013) и Broadwell (2014). Малко по-късно бе допълнено, че проблемът се проявява и при много други поколения чипове: Sandy Bridge (2011), Ivy Bridge (2012), Skylake (2015), Kaby Lake (2017) и дори “най-пресните” Coffee Lake.

Според Шеной през уикенда компанията е изпратила нова тестова версия на индустриалните си партньори.

Ако имате марков компютър, то по-добре изчакайте ъпдейт от него, отколкото от самите Intel. Засега няма съобщения за известни атаки, проведени с помощта на Spectre, но след като информация за слабостта вече е публична такива със сигурност предстоят. 

Според AMD нейните чипове са изправени пред “почти нулев” риск. Въпреки това обаче компанията публикува ъпдейти, които могат да бъдат инсталирани по желание.

Редно е да се подчертае, че за възползване от Spectre злоумишленици трябва да имат възможност да заредят код на дадения компютър. Т.е. обичайните практики с цел сигурност намаляват риска от подобни атаки.

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.