Първата спасителна операция, извършена от дрон, вече е факт

Австралийският дрон Little Ripper спаси двама плувци от удавяне в бурно море

Австралийският дрон Little Ripper спаси двама плувци, решили да плуват далеч от брега, въпреки бурното море. Подвигът на дрона се смята за първата в световната история спасителна операция, извършена от дрон. Спасителите са провеждали тестове с автономния летателен апарат в рамките на програма за картотекиране на зони, обитавани от акули. Програмата е част от стратегия на Нов Южен Уелс на обща стойност 250 000 долара.

Докато спасителите провеждат тестовите полети, получават сигнал за тревога. В рамките на 70 секунди дронът проследява давещите се хора и спуска надуваема спасителна платформа, за да могат бедстващите плувци да стигнат до брега, съобщи The Sydney Morning Herald.

 

 

Австралия е световен лидер в използването на дронове в бреговата охрана, като изпреварва дори държави като Великобритания. Безпилотните апарати от серията Little Ripper, снабдени с надуваеми платформи и GPS маяци, могат да летят във въздуха до два часа и половина само с едно зареждане.

През август пък стана ясно, че дроните са били снабдени и с изкуствен интелект, за да набележат водите около Австралия, в които има опасна концентрация на акули. В момента на въоръжение в австралийската брегова охрана има около 40 Little Ripper – а.

 

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.