Intel: Пачовете за Spectre могат да предизвикат нежелани рестартирания

Софтуерните поправки за закърпване на положението със сериозната слабост Spectre могат да доведат до нежелани странични ефекти: те предизвикват по-чести рестартирания на някои системи, включително и на нови компютри.

На 11 януари компанията съобщи, че този ефект обхваща системи с Haswell (от 2013 г.) и Broadwell (2014) чипове. По-късно корпоративният вицепрезидент на Intel, Навин Шеной, допълни че други процесори също са станали жертва на бъга: Sandy Bridge (2011), Ivy Bridge (2012), Skylake (2015), както и Kaby Lake (2017). Изглежда, че единствените продукти на компанията, пуснати на пазара през последните 5 г., които нямат проблем (поне засега) са последните Coffee Lake. 

Според Шеной в компанията са успели да пресъздадат при себе си проява на проблема и сега разследват причините, стоящи в основата му. Той очаква информация по темата през следващата седмица.

Радващото в случая е, че пачовете поне вършат основното, за което са съдадени – закърпват ситуацията със слабостта Spectre. Въпреки съобщенията за проблеми от Intel не препоръчват на партньорите си да изчакват с ъпдейтите.

Накратко: инсталирайте кръпката, и преглътнете нежеланите рестартирания. Поне не могат да ви хакнат… не и чрез Spectre. Засега няма отчетени такива атаки, но трябва да се отбележи, че информацията за слабостта бе публикувана скоро. 

Междувременно, от AMD отбелязаха, че шансът за атака при техните чипове е минимален. Въпреки това, те публикуваха ъпдейти, които могат да бъдат инсталирани по желание.

За да се възползват от слабостите с процесорите атакуващите трябва да имат възможност да стартират код на въпросната машина. В този смисъл предпазването специализиран софтуер за защита е препоръчително.

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.