Процесорите на AMD ще получат пач за уязвимостта Spectre

Ъпдейтът обаче е само пожелателен

AMD ще пусне фърмуер ъпдейти за процесорите си, за да ги защити срещу една от най-сериозните хардуерни уязвимости в историята - Spectre, която засяга почти всички модерни компютри, таблети и дори смартфони. За разлика от пачовете на Intel, които са със статус критични и инсталацията им е задължителна, ъпдейтите на AMD ще бъдат само пожелателни.

Когато двете големи уязвимости - Spectre и Meltdown - бяха открити, AMD обявиха, че процесорите има не са податливи на Meltdown, а софтуерни ъпдейти ги защитават от първия вариант на Spectre. Самата архитектура на процесорите ги прави почти напълно защитени и от втория вариант на Spectre, но въпреки това, компанията решава да пусне опционален пач.

AMD ще започне да публикува пачовете в края на тази седмица за процесорите от фамилиите Ryzen, Threadripper и Epyc, а ъпдейтите за по-старите поколения ще се появят по-късно. Подобно на Intel, AMD ще доставя тези пачове чрез партньори, така че няма да можете да свалите от страницата на компанията ъпдейтите, а ще трябва да разчитате на производителите на лаптопа или дънната платка. 


Процесорите на AMD ще получат пач за уязвимостта Spectre

© Мариян Славов, pcworld

Потребителите с AMD процесори обаче трябва да помислят добре, преди да инсталират обновленията. Именно вторият вариант на Spectre е този, който изисква сериозен фърмуер ъпдейт, който пък на свой ред се отразява негативно на производителността на машината. Според AMD рискът от втория вариант на Spectre е почти нулев - така че, може би е разумно да изчакате. Графичните карти Radeon не са уязвими за Meltdown и Spectre, за разлика от Nvidia, която пусна пач за GeForce картите си миналата седмица.

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.