Трябва ли да закрием уебкамерата си?

Киберсигурността се превръща във все по-голямо притеснение за повече хора. Трябва ли да се опасяваме, че нашите уебкамери могат да станат обект на хакерска атака?

Заобиколени сме от технологии. Нашите лаптопи и телефони винаги се намират близо до нас, а все повече нарастват опасенията, че хакери могат да получат достъп до някое от устройствата ни. Трябва ли обаче да се притесняваме, че безскрупулни хора може би ни наблюдават през нашите уебкамери?

След като директорът на ФБР Джеймс Коми призна, че правителствени служители в САЩ покриват своите уебкамери, за да не могат „хора без правомощия да ги гледат”, много обикновени граждани започнаха да приемат тази идея по-сериозно.

Освен това темата придоби популярност след публикация на Марк Зукърбърг със снимка, на която в далечината се вижда неговия лаптоп. При по-внимателно вглеждане се открива, че микрофонът и уебкамерата са покрити с хартиено тиксо.

Разбира се, трябва да се има предвид, че директорът на ФБР и главният изпълнителен директор на Facebook са доста по-интересни за хакерите в сравнение с обикновените хора по улиците. Съдържанието на техните лаптопи вероятно е и много по-любопитно от хилядите снимки на котки, които могат да бъдат намерени на вашите устройства. Но това не означава, че не е необходимо да се положат допълните усилия за сигурност.


Трябва ли да закрием уебкамерата си?

© Мария Динкова, pcworld

За да може някой да получи достъп до вашата уебкамера, много вероятно е той първо да се нуждае от достъп до вашия компютър. Стандартните съвети за интернет безопасност са най-адекватните мерки в случая.

Уверете се, че вашата антивирусна програма е активна и не отваряйте прикачени файлове към имейли освен ако не ги очаквате от някого, когото познавате. Ако сваляте нещо, докато сърфирате в интернет, проверете дали го получавате от оригиналния източник. Например, ако имате нужда да ъпдейтвате Flash, то направете това директно от уебсайта на Adobe.

Докато следвате общите съвети за интернет сигурност, защитавате своите устройства от вируси и не сте значима обществена фигура – то има малка вероятно някой съзнателно да активира уебкамерата ви без ваше знание.

Като цяло най-добрият начин да не се притеснявате повече за това е да отидете и да вземете тиксо, за да покриете всички уебкамери. Няма цена за спокойствието на ума.

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.