Apple заменя батерии на iPhone – как да се възползваме?

След като признаха, че умишлено забавят някои от по-старите модели на iPhone, за да запазят живота на батерията, от Apple обявиха нова програма, която предлага замяна на батериите на всички засегнати клиенти .

Кои модели са включени в програмата?

Всички модели iPhone след iPhone 6 са включени в програмата и тяхната батерия може да бъде заменена. Ето пълния списък с моделите: iPhone SE, iPhone 6, iPhone 6 Plus, iPhone 6s, iPhone 6s, Plus iPhone 7 и iPhone 7 Plus.

Ако обаче вашият телефон е модел iPhone 5s, нищо не пречи да отидете до близкия магазин на Apple и да попитате какви възможности имате.

От компанията уточняват, че вече програмата за замяната е започнала и ще продължи до декември 2018 г.

Колко струва новата iPhone батерия?

Потребителите трябва да платят 29 долара за инсталирането на батерията. Така те спестяват 50 долара от обичайната цена за смяна на батерията, която е 79 долара .

Ако имате AppleCare+, това означава, че разходите за хардуерни поправки са покрити за период от две години и замяната на батерията ще е безплатна за вас.

Как да се започне процедурата за замяна на батерията?

Отидете на страницата за поддръжка на Apple, изберете iPhone, след това Power & Charging и посочете проблема, който имате. Оттам трябва да изберете дали да разговаряте онлайн, по телефона или да си уговорите среща, на която да занесете телефона си в магазин на Apple.

Като цяло не е задължително да си запазите час за посещението в магазините на Apple, но ако нямате, може да се наложи да почакате (особено през събота и неделя). Смяната на батерията обикновено се извършва до час, но това време отново зависи от натовареността на съответния магазин.

Друга възможност, която имате, е да изпратите своя телефон по пощата. Но това означава, че няма да разполагате с него поне няколко дена.

Освен това е добра идея, преди да си остави телефона за подмяна на батерията, да се направи бекъп. Макар че  вероятно няма да се наложи възстановяване на заводските настройки на телефона, счупен екран или повреда на корпуса ще изисква пълна замяна. Поради тази причина направете iCloud или iTunes бекъп, за да сте сигурни, че вашите данни няма да бъдат изгубени.


Apple заменя батерии на iPhone – как да се възползваме?

© Мария Динкова, pcworld

Наскоро сте платили пълната цена за замяна на батерията

Ако наскоро сте платили пълната цена за сменяне на батерията, е възможно средствата ви да бъдат възстановени. Но от Apple официално не са обявили програма за рефинансиране, така че може би това зависи от специалиста, с когото разговаряте.

Как да се разбере дали вашият iPhone е засегнат?

Ако вашият телефон работи по-бавно през последните няколко месеца, то вероятно виновникът за това е батерията. В iOS 10.2.1 от Apple добавиха функция за моделите iPhone 6, iPhone 6 Plus, iPhone 6s, iPhone 6s Plus и iPhone SE, която забавя работата на устройството, за да компенсира намаляващия живот на батерията. Когато занесете вашия телефон за поправка, Apple ще проведе тест за диагноза, за да провери състоянието.

Макар че засега компанията не предлага приложение за проверка състоянието на батерията, може да използвате Mac приложението coconutBattery. След като свалите приложението, свържете вашия телефон и позволете Mac да го използва като натиснете Trust. След това стартирайте приложението на Mac, изберете iOS device и кликнете да видите характеристиките на батерията.

Какво ще направи Apple в бъдеще, за да предотврати този проблем?

Животът на батериите ще представлява проблем за iPhone телефоните, докато от Apple използват литиево-йонни батерии, но от компанията обещават в бъдеще да дават по-голяма прозрачност по въпроса. Като част от предстоящия ъпдейт на iOS, компанията ще допълни нови функции за батерията, които ще осигурят по-голяма видимост на състоянието й – нещо, за което потребителите настояват от години. Макар че това не е окончателно решение, то ще позволи на потребителите да се справят с потенциални проблеми, преди те да се отразят върху работата на устройствата.

още по темата

Apple с ново издание на конкурса "Shot on iPhone"

Ако ще споделяте снимки обаче, обърнете внимание на "дребния шрифт"
24.01.2019 / 01:09

Apple продава огънати таблети и не счита това за дефект

От компанията смятат това за следствие на технологичния процес
20.12.2018 / 02:58

Инженери са създали нов тип литиева батерия, която няма да експлодира

Новата технология ще бъде представена най-рано през 2019
17.08.2018 / 02:30
Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.