Новото приложение на Едуард Сноудън превръща всеки телефон с Android в система за наблюдение

Едуард Сноудът е сред създателите на ново приложение, което превръща всяко устройство с Android в система за наблюдение.

Haven е приложение с отворен код за телефони с Android, насочено предимно към нескъпите и по-стари устройства. То работи като система за наблюдение, използвайки камерата на телефона, възможностите за създаване на аудио запис и дори акселерометър за откриване на движение и уведомяване на потребителя. Идеята е, че дори с най-доброто криптиране в света, едно устройство е уязвимо на намеса  – известно още като „злата камериерка”, тъй като буквално камериерка в хотел може да има достъп до него.

Приложението е разработено от The Guardian Project, Freedom of The Press и Сноудън, за да предложи начин да се предотврати или поне да се увеличи информираността на потребителите за това дали устройството им е обект на манипулации.

Например, устройството с Android може да се постави заедно с лаптоп в сейф на хотелска стоя, а приложението Haven да бъде настроено. Ако някой отвори сейфа, то телефонът ще направи снимка, звуков запис и ще засече движение. Уведомление може да бъде изпратено чрез SMS, Signal или базиран на Tor уебсайт

Новото приложение обаче има и някои недостатъци: като необходимостта от поддържане на непрекъснат достъп до интернет за изпращането на уведомленията, риск от изтощаване на батерията и възможност от получване на  необосновани сигнали.

Но ползите от него са безспорни. Освен че помага да се гарантира сигурността на хардуера, то може да има и други приложения. Може да се използва като евтина система за сигурност за дома или работното място, за да идентифицира взлом или вандализъм – телефонът ще изпраща снимки, когато някой мине на определено разстояние от него. Също така Haven може да се използва за наблюдение на дивата природа или за получаване на доказателства при нарушения правата на човека или изчезвания.

Или нещо по-празнично… „Когато водещият разработчик обяснил проекта на своите малки деца, те открили друго приложение за него: Ще хванем Дядо Коледа!”, коментира Сноудън.

Haven може да се изтегли от Google Play и магазина за приложения с отворен код на Android F-Droid.

Сноудън често обсъжда проблемите, свързани с неприкосновеността на личния живот. Сноудът съветва хората да изтрият своя Dropbox и да избягват използването на Google и Facebook. Според него събирането на данни ще бъде „основният проблем на бъдещето”.

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.