Внимавайте с литиево-йонните батерии, когато пътувате със самолет по празниците

Ако планирате да пътувате със самолет по празниците, е добре да се запознаете с правилата за пренасяне на литиево-йонните батерии.

Литиево-йонните батерии могат да се намерят в лаптопите, мобилните телефони, таблетите, камерите и електронните цигари. При повреда, късо съединение или прегряване те могат да се самозапалят и да предизвикат пожар в самолета, който няма да може да бъде лесно потушен.

Литиево-йонните батерии също могат да се използват за захранване на умни чанти или куфари, които предлагат GPS проследяване, могат да зареждат устройства и да бъдат заключвани дистанционно чрез мобилен телефон.

От Европейската агенция за авиационна безопасност съветват големите електронни устройства да бъдат внасяни в салона на самолетите, когато е възможно. Ако устройствата са твърде обемни и трябва все пак да се поставят в багажа, който се чекира, то е добре да се спазват няколко правила. Устройствата трябва са напълно изключени и добре опаковани, за да не се наранят. Освен това те не трябва да се транспортират в същата чанта със запалими вещества като парфюми и аерозоли.

Много от авиолиниите в Европа вече имат и собствени процедури, според които пътниците не трябва да носят компютрите си в чекирания багаж.

На сайта на Европейската агенция за авиационна безопасност можете да намерите допълнителна информация за това кои предмети са опасни и как трябва да се транспортират по най-сигурния начин.

още по темата

САЩ забраниха превозване на лаптопи Macbook в самолети

В акумулатора на Macbook Pro 2015 е открит дефект, водещ до прегряване и възпламеняване
14.08.2019 / 01:01
Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.