Руски физици създадоха телефон с квантово криптиране

“Квантов телефон” създадоха учени от Физическия факултет към Московския държавен университет (МГУ). При него шифроващите ключове се предават чрез квантова връзка, като по този начин е невъзможно те да бъдат прихванати, съобщи CNews. За тяхното разпределение се грижи специален сървър. Вече криптираните сигнали пък се предават по традиционен начин.

Системата е изпробвана за пръв път на 13 декември. За целта е била създадена телефонна мрежа, състояща се от сървър и работни места. Последните представляват компютри, допълнени с оптично-електронни модули, които са свързани със сървъра чрез оптика.

Всъщност задачата на сървъра е само да разпределя ключовете. По думите на Сергей Кулик, ръководител на лабораторията по квантови оптични технологии в МГУ, където е реализирана системата, защитата ѝ е увеличена допълнително от автоматичното асиметрично разпределение на ключовете. Благодарение на това те могат да бъдат подменяни по-често.

“Неразбиваемите” методи за криптиране не са новост, но слабото звено при тях винаги са шифровъчните ключове, които могат да бъда прихванати. Квантовата технология решава този проблем, използвайки единични фотони, чието състояние се променя завинаги след като бъдат “прочетени”. Т.е. няма как това да стане незабелязано.

Недостатък на квантовата връзка е в това, че фотоните лесно променят състоянието си. Затова засега защитена по този начин информация може да се предава на максимум 100 км. Системата е получила името Vipnet.

още по темата

IBM създаде нов вид памет с размер на атом

Един меден атом може да съхранява по четири бита информация
21.11.2018 / 06:07
Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.