Как да изберем оптимален смартфон

Как да си изберем перспективно устройство, което да ни служи няколко години?

Производителите на смартфони със сигурност биха били щастливи да сменяте устройството си с всеки нов модел. Ако обаче не сте ентусиаст, а разглеждате тези устройства като инструмент (за работа, селфита, игри и т.н.) то вероятно по-скоро се оглеждате за най-удачния баланс между и възможности и цена – смартфон който да ви прослужи например три години, без да остарее още в средата на първата.

Но как да си изберем устройство, което в течени на дълъгия период на експлоатация да продължава да ни радва, да е достатъчно пъргав и да отговаря на съвременните реалности? В този материал са събрани съвети за това как да си изберете оптимален Android смартфон.

Коя версия на Android да изберем?Как да изберем оптимален смартфон

© Александър Главчев, pcworld

Като начало, поинтересувайте се с коя версия на операционната система идва устройството. Имайте предвид, че по-малките производители често не предлагат обновявания на софтуера за своите продукти. Т.е. оставате завинаги с тази, с която се е появил на пазара. Например в момента, към края на 2017 г., много не много известни китайски марки се предлагат с Android 6 Marshmallow или дори по-стара. Т.е. някои са повече от две поколения назад по този показател. След някоя друга година те ще изглеждат направо архаични.

По-едрите производители, като правило, обновяват продукцията си, макар че това не е твърдо правило. Ако даден модел все още не е получил Android 7 Nougat, то надали бихте могли да очаквате нов ъпдейт. В такъв случай препоръчваме да разгледате друго предложение.

Ако смартфонът е с Android 7 или последния Android 8 Oreo, то вероятно ще можете да разчитате на 2-3 години програмна актуалност. На тези версии на ОС ще работят всички нови услуги на Google, както и приложенията от онлайн магазина на компанията.


Как да се ориентираме при дисплеите?


Тук веднага ще кажем, че си струва да обърнете внимания на набиращия популярност формат 18:9 (или 2:1). Моделите с такова отношение на страните на са чак толкова много, но броят им расте. Появяват се и бюджетни предложения. Именно този формат ще стане доминиращ през идните години, което означава, се съдържанието и приложенията ще се адаптира за такива екрани. Разбира се 16:9 дисплеите няма да изчезнат. Но все пак, избирайки си перспективно устройство е добре да гледате към т.нар. безрамкови апарати. Под този термин обикновено се крият именно устройствата с 18:9 екран.


Как да изберем оптимален смартфон

© Александър Главчев, pcworld

Няма да се спираме детайлно на разделителната способност – тя силно зависи от цената на продукта. Не можем да не отбележим обаче, че напоследък все по-голяма популярност придобиват приложенията и услугите, използващи виртуална реалност. Ако възнамерявате да използвате устройството си за VR, то е добре разделителната способност на екрана да е поне 1080 пиксела по ширина. В противен случай изображението ще е прекалено зърнисто.

Micro USB или Type-C?


Спокойно може да се твърди, че ерата на Micro USB си отива. Това обаче не означава, че нещата ще се променят изведнъж, все пак още излизат устройства с такъв конектор, особено в по-базовия сегмент. Според нас, ако бюджетът ви не е крайно ограничен, е добре да се ориентирате към USB Type-C.


Как да изберем оптимален смартфон

© Александър Главчев, pcworld

Кабелите за новия стандарт все още са по-скоро рядкост, но това бързо ще започне да се променя. На пазара ще излизат все повече Type-C колонки, батерии и други аксесоари. В крайна сметка след няколко години Micro USB ще се превърне в екзотика.Как да изберем оптимален смартфон

© Александър Главчев, pcworld


На кои други технически характеристики да обърнем внимание


Показателите, разбира се, зависят от цената, така че няма да препоръчваме да купувате модел с флагманския чипсет Snapdragon 835. Въпреки това е добре директно да се ориентирате към модел с “пресен” 8-ядрен процесор от Qualcomm или Mediatek. Например Snapdragon от сериятa 600 или Helio P. Така ще имате запас от производителност, който ще ви е достатъчен през следващите 2-3 години. На тях вероятно ще можете да играете и по-нови игри, ако намалите качеството на графиката (ако е налице такава опция).

Бихте могли да си вземете и модел например със Snapdragon 435. При него устройството ще работи добре, но нямате да имате запаса от мощност. Една бъдеща версия на Android (ако производителят предложи такава) може да направи телефона тромав. По-новите игри вероятно също ще насичат.

Според нас не си заслужава да се купуват устройства с 4-ядрени чипсети, освен ако не търсите съвсем бюджетно решение.

Памет


Омптималният обем оперативна памет (RAM) към днешна дата е 3 GB. Той осигурява комфортна работа с апарата и дава определена резерва за в бъдеще. При ограничени финанси може да се обърне внимание на моделите с 2 GB. Тези с 1 GB е най-добре да бъдат подминавани. Такова количество памет е прекалено малко за съвременните версии на Android и за по-новите приложения. Ако на устройството е инсталирана “чиста” версия на операционната система, то 1 GB може и да е достатъчен, но някой по-криво написан скин може да забавя работата на системата значително.


Как да изберем оптимален смартфон

© Александър Главчев, pcworld


Разбира се, в идеалния вариант е добре да се купува устройство с 4 или дори повече гигабайта оперативна памет. Тя ще е достатъчна за всички задачи днес, утре, а вероятно и след някоя друга година.

Що се отнася до вградената памет, за базовите потребители вероятно и по-малък обем би бил достатъчен, но за останалите минимумът е 16 GB. Тук трябва да се обърне внимания дали е налице слот за MicroSD карта.

NFC


Много хора вероятно считат технологията за безполезна. У нас не се поддържа услуги като Android Pay, но е ясно, че разплащанията през смартфона са нещо, което ще търпи развитие занапред. Разбира се, NFC не е единственият вариант. Например билетната ситема Tickey, която е налична в Софийското метро и в градски автобуси и тролеи в Бургас и Варна, разчита на Bluetooth. В заключение – препоръчително е смартфонът да разполага с NFC, за да сте сигурни, че ще е актуален за по-дълго време.

На какво още да обърнем внимание? 


Много от по-евтините устройства, излезли на пазара през 2017 г. поддържат само стадарта Wi-Fi 802.11n, докато 802.11ac вече е нещо обичайно за съвременните рутери. Затова, ако планирате да ползвате смартфона в течение на няколко години е добре да проверите дали даденият модел поддържа 802.11ac.

Батерия


Ясно, че е най-добре да се взимат устройства с 4000-5000 mAh акумулатори и да се радвате на живота... Тези модели обаче не са много, като много от тях със по-специално предназначечние.


Как да изберем оптимален смартфон

© Александър Главчев, pcworld

Оптималният капацитет към момента е около 3000 mAh. Моделите с 5,5-ичови екрани обикновено могат да работат с такива батерии до около ден и половина или дори два дни. Този период обаче зависи много от типа дисплей, хардуера на устройството, както и от активността на потребителя.

Трябва дебело да се подчертае, че с течение на времето акумулатори посепенно деградират. Т.е. ако сега си вземете устройство с 2000 mAh, което едва изкарва един работен ден, но можете да се досетите сами каква ще е картинката след две години… 

Телефон с хубава камера?


Ние считаме, че удовлетвореността по този показател зависи твърде много от вкуса и нуждите на конкретния потребител.

Наистина, по-скъпите устройства предлагат чудесно качество изображението… на фона на по-евтините смартфони. При всички положения обаче потребител, свикнал на огледално-рефлексни фотоапарати, няма да е доволен и от топ модел по този показател.

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.