Facebook пуска Messenger за деца

Facebook създава приложението Messenger за деца под 13-годишна възраст. Неговата цел е да неутрализира заплахите, характерни за конкурентни приложения като Snapchat. Тази седмица приложението излиза в САЩ и ще позволява на родителите да го свалят на телефоните или таблетите на своите деца, а от основното приложение Messenger да им създават профил и да одобряват приятелите, с които те да общуват.

Децата не трябва да се регистрират във Facebook и да въвеждат телефонен номер, но могат да си комуникират с други потребителите на Messenger и Messenger Kids, така че по-малките братя и сестри няма да останат изолирани от семейния чат.

Специални проактивни филтри за сигурност няма да позволяват на децата да споделят съдържание със сексуален или насилствен характер, като екип по поддръжка ще отговаря бързо при докладвано такова съдържание. От Facebook дори ръчно са прегледали Giphy, създавайки насочени към деца GIF-чета. А с детските маски и стикери за добавена реалност видео разговорите с баба могат да бъдат много по-забавни.

Facebook няма да печели пряко от Messenger Kids, а също така няма автоматично да прехвърля децата към реалните профили, когато станат на 13 г. Но то може да бъде причината настоящите малчугани да станат доживотни потребители на Facebook и да задържи техните семейства в платформата с реклами.


Facebook пуска Messenger за деца

© Мария Динкова, pcworld

Как работи Messenger Kids

Всъщност децата под 13 години нямат право да си създават профил във Facebook. Вместо това родителите изтеглят приложението Messenger Kids на iPhone или iPad на своето дете (очаква се скоро да бъде пусната версия и за Android). След като родителите потвърдят автентикацията със своя собствен профил, те настройват мини-профил с името и снимката на детето. След това чрез отметката Messenger Kids в основното приложение на Facebook те одобряват като контакт на детето всеки, който е в техния списък с приятели (например лели, чичовци, баби и дядовци). Messenger Kids е съвместим с основното приложение, така че възрастните не трябва да свалят отделно детското приложение.

Децата не могат да бъдат откривани през търсачката на Facebook, което гарантира тяхната сигурност. Така че, ако детето иска да си пише с някого от своите съученици, неговите родители трябва първо да станат приятели с родителите на другото дете. Едва след това те ще видят опцията за одобряване контакта на другото дете. Това може би е една от най-сложните части в Messenger Kids и нещо, което Facebook трябва да подобри.

Когато децата отворят своето приложение, те ще видят началния екран със съществуващите чатове, одобрените контакти, последното съобщение и последния момент, когато са били онлайн. Оттам могат веднага да започнат разговор. Никакво съдържание не се събира за рекламно таргетиране и няма никаква възможност за покупки в приложението. Същевременно децата имат право да блокират и отблокират контактите, одобрени от техните родители.

От Facebook са наели екип, който да разработи специални инструменти, например маски на динозавър за добавена реално и стикери като пастели. Опциите на Messenger за споделяне на локацията и плащане са премахнати. Може би някои ще бъдат изненадани, но приложението не позволя на родителите тайно да шпионират какво техните деца казват в своите чатове.

Макар че самото приложение е за деца на възраст между 6 г. и 12 г., дори и по-малките могат да го използват. Когато детето стане на 13 г., неговия профил в Messenger Kids не се превръща в реален Facebook профил, нито се изтрива автоматично. Когато е готово детето, може от нулата да създаде своя традиционен Facebook профил.

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.