Google забранява на разработчиците на Android да добавят реклами за заключен екран

Потребителите вече няма да бъдат обезпокоявани от съмнителни реклами, които превземат техните заключени екрани.

Google насочи своето внимание и предприе действия спрямо едни от най-досадните реклами за Android – тези за заключен екран. Новите правила предвиждат те да бъдат изцяло забранени. Точният текст гласи: „Освен ако единствената цел на приложението не е за заключен екран, то не може да въвежда реклами или функции, чрез които да се печели от заключения дисплей на устройството.

Всъщност не е възможно да се покаже реклама на съществуващия заключен екран освен ако не се броят уведомленията (които доста лесно могат да бъдат блокирани). Така че това, което правят някои от съмнителните разработчици в Google Play, е да заменят съществуващия заключен екран, без да питат, и да покажат екран, който може да има голяма реклама сложена в долната половина. Това се оказва много объркващо за потребителите, тъй като не могат да разберат защо техният заключен екран е различен, кое приложение е въвело промяната или как може се поправи.

Сега разработчиците, които продължават да правят това, ще бъдат изключвани от Play Store. Разбира се, това важи само за Play Store и няма да засегне устройствата, които се продават с вградени реклами за заключен екран. Например, Amazon предлага Prime Exclusice Phones с вградени „специални оферти“. Тези устройства показват реклами на целия заключен екран, уведомителни реклами, а също така в замяна на отстъпка между 50 и 80 долара включват и пакет с някои приложения на Amazon, които не могат да бъдат премахнати.

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.