Топ 10 на антивирусните инструменти за Android

Разновидностите на злонамерен софтуер, засягащ операционната система, са се удвоили за две години

През месец септември независимият доставчик на услуги за ИТ сигурност и антивирусни изследвания AV-TEST, базиран в Германия, тества 21 приложения за защита на Android. В следващите редове ще ви представим 10-те антивирусни инструмента с най-добро представяне по време на тестовете, подредени по азбучен ред.

1. AhnLab V3 Mobile Security

AhnLab V3 Mobile Security управлява защитата на Android срещу злонамерен софтуер в 99.8% от времето, в сравнение с 95.7% средно за индустрията. По време на тестовете приложението реагира на най-новите заплахи за Android, открити през последните четири седмици, през 100% от времето, в сравнение със средната за индустрията стойност от 98,4%.

То не влияе негативно на живота на батерията и не забавя работата на операционната система при нормална употреба. AhnLab V3 Mobile Security не дава нито едно фалшиво предупреждения по време на инсталация и употреба на легални приложения от Google Play или други уеб магазини.

Функциите за безопасно сърфиране на приложението спомагат за защита срещу фишинг атаки и злонамерени уеб сайтове, но пък не включват такава срещу кражби. Допълнителните функции, които не са предмет на оценка от AV-TEST, включват опции за заключване на приложенията и съветник за поверителността.

2. Antiy AVL

Приложението за защита на AVL също премина безупречно тестовете за откриване на злонамерен софтуер в реално време, като се справи по най-добрия начин и със най-модерните заплахи, открити през последните четири седмици – 100% успеваемост и в двата случая. Софтуерът заслужи висока оценка и що се отнася до влиянието му върху живота на батерията и начина на работа на устройствата. Също като AhnLab V3 Mobile Security, Antiy AVL генерира нулеви фалшиви предупреждения по време на инсталация и използване на официални приложения.

AVL предлага безопасно сърфиране и защита от фишинг, както и възможността за блокиране на повиквания от конкретни или неизвестни номера, но не предлага функции против кражба, отчитат от AV-TEST.

3. Bitdefender Mobile Security

 И Bitdefender Mobile Security отразява в реално време 100% от атаките срещу Android, включително и последните версии на зловреден софтуер. В останалите показатели приложението е със сходни резултати с вече описаните решения. За разлика от тях обаче, Bitdefender Mobile Security предлага и защита срещу дистанционни кражби, безопасно сърфиране в интернет и фишинг защита. Подобно на много други инструменти за сигурност за Android, този софтуер не включва филтриране на съобщения или блокиране на обаждания и не поддържа всички видове криптиране. Допълнителните функции, които не са оценени, включват заключване на приложението, съветник за поверителността и поверителност на профила.

4. Cheetah Mobile Security Master

Когато става въпрос за откриване на злонамерен софтуер за Android, приложението за сигурност на Cheetah Mobile не отстъпва на останалите със 100% реакция в реално време. С отлични резултати в графа “Енергоемкост”, приложението не генерира прекомерен трафик и не забавя работата на операционната система. Security Master включва всички функции на защитата срещу дистанционни кражби. Другите функции включват блокиране на обаждания (на конкретни и неизвестни номера) и защита от фишинг атаки и злонамерени уеб сайтове. Допълнителните функции, които не са тествани, включват управление на поверителността, повишаване на мощността и допълнителна Wi-Fi защита.


Топ 10 на антивирусните инструменти за Android

© Иван Гайдаров, pcworld

5. G Data Internet Security

G Data Internet Security има повече възможности от много други конкурентни решения. AV-TEST изпробва реакцията на софтуера при всевъзможно начини за проникване, блокиране на обажданията, филтриране на съобщения, безопасно сърфиране, родителски контрол и поддръжка на кодовете за криптиране. Единственото "x", получено от приложението, е заради невъзможността лични данни да бъдат съхранявано на SD карта или хранилище в облак.

В останалите направления – енергоемкост, отражение върху работата на устройствата, генериране на трафик и фалшиви предупреждения, представянето на приложението е напълно съпоставимо с това на най-добрите решения за защита на Android.

6. Kaspersky Lab Internet Security

Скенерът за зловреден софтуер на Kaspersky Lab прихваща най-новия злонамерен софтуер за Android в 99,8% от времето, а най-новите заплахи, открити през предходния месец - 100% от времето. Предоставя цялостния набор от функции за защита, включително филтър на съобщенията.

Допълнителните функции, които не са тествани, включват защита на личните данни, защита срещу фишинг на текстове и заключване на приложения.

7. McAfee Mobile Security

McAfee Mobile Security не се отличава от останалите изброени решения, когато става дума за засичане на заплахи в реално време и откриване на най-новите вариации на зловреден софтуер за Android. Комплектът от функции на приложението е доста впечатляващ, включително пълен набор от инструменти за предотвратяване на онлайн кражби, блокиране на обажданията, безопасно сърфиране, фишинг защита и възможност за запазване на лични данни на SD карта или в облак. Mobile Security обаче не поддържа всички видове криптиране или филтриране на текстови съобщения. Другите функции, които не са тествани, включват оптимизатор на батерията, защита на личните данни и заключване на приложения.

8. Norton MobileSecurity Версия 3.21

Norton MobileSecurity е сред най-многофункционалните решения за откриане на зловреден софтуер в този топ 10. Заедно с всичките функции против кражба, той предлага блокиране на обажданията, безопасно сърфиране/фишинг защита и възможност за съхранение на лични данни на SD карта и в облак. Допълнителните функции, които не са тествани, включват съветник за приложения и контроли за поверителност.

9. Tencent WeSecure

С WeSecure на Tencent няма да получите функции против кражба, но ще получите такива за блокиране на обажданията, безопасно сърфиране/защита срещу фишинг и възможност за архивиране на лични данни на SD карти или облак.

10. Trend Micro Mobile Security

Trend Micro Mobile Security също притежава повечето от характеристиките на останалите защитни софтуери - защита срещу кражба, блокиране на обаждания, филтриране на текстови съобщения, безопасно сърфиране/защита срещу фишинг и родителски контрол. Освен това обаче има и скенер за поверителност, а също и защити за съобщенията и мрежата.


Топ 10 на антивирусните инструменти за Android

© Иван Гайдаров, pcworld

Сигурността на Android

Изследванията на AV-TEST показват, че разновидностите на злонамерен софтуер за Android се увеличават значително всяка година. През 2014 г. общият им брой е около 326 милиона. През следващата година тази цифра достига повече от 470 милиона. За да може през 2016 г. AV-TEST да регистрира близо 597,5 милиона - почти двойно повече от 2014 г.

До 2019 г. зловредният софтуер за мобилни устройства ще обхваща около 33% от всички злонамерени програми, открити при стандартни тестове, пресмятат от Gartner в тазгодишния си доклад “Market Guide for Mobile Threat Defense Solutions”. Към момента те са 7,5%.

Въпреки че устройствата с iOS също не са имунизирани от атаки със злонамерен софтуер, заплахата засяга предимно Android", коментира Дионисио Зумерле, изследовател в Gartner.

А заплахата е сериозна, защото злонамереният софтуер за Android става все по-сложен. Само си помислете за криптовируса DoubleLocker, който компанията за информационна сигурност ESET наскоро откри. DoubleLocker може да променя ПИН-кода на атакуваното устройство, като по този начин ограничи възможността за достъп на легитимния му притежател. Освен това DoubleLocker криптира и данните на устройството. “Това е двоен удар, какъвто не сме виждали до момента в екосистемата на Android”, обявиха от ESET.

 Но все пак има и добра новина.

"Сигурността на Android се подобрява, а приложенията за сигурност, съвместими с платформата, стават все повече”, коментира Ник ФицДжералд, старши изследовател в ESET, и добавя, че трудностите пред производителите на злонамерен софтуер тепърва ще се увеличават.

още по темата

Китай ограничава времето за игра на непълнолетните геймъри

Освен това лимит ще има и при сумите, които те могат да зареждат в акаунтите си в рамките на един месец
08.11.2019 / 02:26
Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.