Facebook влезе в обяснителен режим за преодвратяването на “порно отмъщения”

Експерименталната програма на Facebook за борба с т.нар. “порно отмъщения” предизвика учудени погледи. Компанията дава възможност на потребителите, които имат съмнения, че техни интимни фотоси могат да попаднат в социалната мрежа или в Instagram, да ги изпратят предварително…

Сега шефът по сигурността във Facebook, Антигона Дейвис, публикува блог пост, в който защити новата функция и описа начина ѝ на работа. Тя подчертава, че социалната мрежа няма да съхранява споделените от потребителите изображения, а само ще ги обработва, извличане на т.нар. хеш, уникален за всяка фотография, чрез който се препятства качването ѝ занапред. 

Става въпрос за “аварийна” опция за хора, които искат проактивно да предовтратят споделяне на свои снимки. Дейвис подчертава, че компанията очаква да получи обратна връзка от потребителите. 

Описан е и начинът на работа на функцията. В Австралия потребителят първо трябва да попълни онлайн формуляр на сайта на специално правителствено звено, което се бори с кибертормоза и нелегалното онлайн съдържание. След това той ще бъде подканен да изпрати въпросното изображение през Facebook Messenger.

“Специално обучен представител” от Facebook преглежда и хешира изображението, при което се създава неѝн цифров отпечатък (специален код, който не съдържа самото изображение, но може да служи за разпознаването му). От компанията подчертават, че никой извън тях не получава снимката, като след обработката ѝ се съхранява само въпросният хеш. 

Според Дейвис това е много по-приемлив сценарий от безконтролното разпространение на едно подобно изображение, което може да бъде видяно от семейството, приятелите и колегите на жертвата.

От Facebook обещават още, че след приключване на обработката потребителят ще бъде подканван да изтри изображението от Messenger. В момента услугата е активна в Австралия, като се предвижда стартиране на нейни аналози във Великобритания, Канада и САЩ.

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.