Фалшив пръст ще прави скенерите за отпечатъци по сигурни

Надяващ се пръст имплант, способен да измами биометричните системи за сигурност, за разработили изследователи от Мичиганския университет в САЩ. Той разполага с редица характеристики, присъщи на човешката кожа. Изпитанията му са се провеждали с използване на два разпространени вида четци за пръстови отпечатъци. 

Повечето такива скенери, използвани в мобилни устройства и за идентификация в различни системи, са оптични или капацитивни. Първите използват лазер за формиране на изображение на отпечатъка, а вторите – електрически ток.

“Създадената от нас конструкция предлага механичните, оптичните и електрическите свойства на “оригинала”, докато досегашните фалшиви пръсти имитираха само едно или две такива свойства”, пояснява Анил Джейн, експерт по биометрия от Университета на щата Мичиган и ръководител на изследователската група. 

Фалшивите пръсти са произведени от електропроводим силикон, силиконов разтворител и пигменти. Отляти са в специални форми.

Изследователите възнамеряват да използват разработката си за изпробване на работата на различни видове скенери. Например ако отпечатъкът е бил снет с помощта на капацитивен четец, последващата разпознаване става чрез оптичен, то е твърде вероятно да са налице грешки.

“Потребителите искат да имат гаранции, че процедурата по идентификацията на техните отпечатъци отговаря на изискванията за сигурност, а доставчиците и конструкторите трябва да им демонстрират, че използваната технология осигурява не само висока точност, но и защита от измами – обяснява Джейн. – Това би било добър стимул за разработчиците да повишат качеството на своето оборудване и да съзададат по-устойчиви алгоритми за разпознаване на фалшификати.” 

Днес хардуерните устройства за снемане на отпечатъци присъстват в много смартфони. Масовото им разпространение започна след като през 2013 г. Apple демонстрира в своя iPhone 5S технологията Touch ID. Бързо обаче стана ясно, че както тя, така и други подобни системи могат да бъдат измамени с използване на латексово копие на пръстов отпечатък.

В момента Apple предлагат и друго средство за биометрично разпознаване – анализиране на лицето на потребителя. Последният модел на компанията, iPhone X, поддържа технологията Face ID, която използва инфрачервена и видима светлина. Там твърдят, че тя може работи в работи в разнообразни условия и е много надеждна. Засега обаче никой не е потвърдил това на практика.

Последните топ модели от Galaxy серията на Samsung също предлагат лицево разпознаване, но бързо стана ясно, че то може да заблудено чрез обикновена снимка.

още по темата

Невронна мрежа създава универсални пръстови отпечатъци

Биометричните сензори на смартфоните вече не гарантират надеждна защита
19.11.2018 / 06:19
Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.