Новооткрита уязвимост засяга всички Wi-Fi мрежи

Сериозна слабост във WPA, протоколът за сигурност в Wi-Fi, позволява на злоумишленици да следят трафика на потребители и дори да инжектират код в посещавани от тях страници. Проблемът бе наречен KRACK и касае самия протокол, а не отделни продукти или негови имплементации. Техниката работи при всички модерни защитени Wi-Fi мрежи, подчертава Мати Ванхов – изследователят който я откри. Това по всяка вероятност означава, че ако вашето устройство използва Wi-Fi, то KRACK го засяга.

KRACK е съкращение от Key Reinstallation AttaCK. Проблемът засяга третата фаза от четиристъпковия процес по свързане към защитена Wi-Fi точка (т.нар. four-way handshake). В рамките му двете устройства генерират ключ (Pairwise Master Key, PMK), който се използва за криптиране на трафика. Този ключ обаче може да изпращан няколко пъти по време на третата стъпка и ако бъде прихванат може да бъде използван за дешифриране на данните. Повече технически детайли можете да откриете на официалния сайт на KRACK атаката.

Потенциални злоумишленици биха могли да следят трафика на потребители за извличане на чувствителна информация като номера на банкови карти, пароли, комуникационни съобщения, електронни писма, снимки и т.н., подчертава Ванхов. Засега обаче няма информация дали техниката е използвана за такива цели.

Добрата новина е, че злоумишлениците трябва да използват същата Wi-Fi мрежа като своите клиенти. Това означава, че KRACK по-скоро може да инструмент за тясно насочени атаки. Т.е. наличието ѝ по-скоро не означава, че масовите потребители внезапно са станали по-уязвими.

За предпазване от подобни атаки Ванхов препоръчва ъпдейтване на устройствата. По думите му един такъв пач не би нарушил работата им. Също така, имайки предвид потенциалния обхват на слабостта, подобни поправки могат да бъдат очаквани в скоро време от производителите на хардуер и разработчиците на операционни системи.

Microsoft например, без много шум, е пуснала в обръщение необходимия пач още на 10 октомври.

До излизането на подобни поправки от други доставчици, работещите с чувствителна информация биха могли да избягват използването на Wi-Fi и да разчитатат на кабелни връзки или на мобилните мрежи, съветват специалисти. Ако все пак е налице необходимост да бъде използвана публична точка за достъп (дори да е защитена с парола) то е добре да се посещават само сайтове с HTTPS криптиране. Друго възможно решение е стартиране на виртуална частна мрежа (VPN) за скриване на трафика.

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.