Уязвимост в WhatsApp позволява следене активността на потребителите

Уязвимост, позволяваща следене на потребителската активност е открил софтуерният инженер Робър Хиийтън. Тя дава достъп до самите съобщения и разговори но дава възможност на потенциални злоумишленици да разбират кога даденият потребител например спи. 

Според специалиста за целта са неoбходими само 4 реда JavaScript код и една приставка за браузъра Chrome, като се използва индикаторът за онлайн статуса на WhatsApp. Чрез следене кога потребителят е онлайн или офлайн за продължителен период от време е възможно с висока точност да се предположи какъв е неговият ежедневен режим – кога ляга да спи и кога е активен. При съпоставяне на данните от двама души пък може се узнае кога те си обменят съобщения.

Комуникаторът WhatsApp е собтвеност на Facebook

Интересно е да се отбележи, че сега откритата слабост не е уникална за WhatsApp. Преди време същият проблем бе открит и във Facebook Messenger.

На пръв поглед фактът, че в случая няма опасност от теч на съдържание от разговори може да свали гарда на много хора. Чрез комбиниране и съпоставяне на различни източници на информация крадци биха могли да добиват опознават по-добре своите жертви преди да извършат обири в домовете им.

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.